81-годишен шофьор отнел предимство и предизвикал катастрофа

Изложба, посветена на Йордан Радичков, откриват на биеналето „Тенец” в Монтана

Време за отпечатъци

Йоханес Хан: Страните от ЕС не бива да предлагат финансова помощ на Турция

Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ с Харта за мобилност Сертификатът е по програма „Еразъм+“

Полата на участничка в британския ВИП Брадър се смъкна в ефир (ВИДЕО)

Кирил Ананиев с две предложения за здравноосигурителен модел: НЗОК и застрахователни фондове или пълна демонополизация

Зам.-председателите на общинската структура на БСП в Търново станаха трима Михаил Михалев ще работи в ресор „Медийна политика и връзки с обществеността“

Мостовете в музей „Етър” в Габрово са уникални, делови, романтични, патриотични и забележителни

Делян Добрев: С новите промени в Закона за енергетиката КЕВР ще се произнася последна по сделките, но това не означава, че ще има решаващ глас

Инж. Светослав Глосов: 30 км е проблемният участък между Чирпан и Стара Загора по автомагистрала „Тракия“ До зимния сезон ще бъдат направени само локални ремонти

Обезпечителни мерки са наложени върху имуществото за 2 375 664,55 лв. на бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков

Фандъкова ядосана на ремонтиращи фирми: За три повдигнати шахти накрая всички в София ще се смеят Плащаме редовно и достатъчно, затова искаме да се работи много много качествено, заяви столичният кмет

Пожарът край Дренково е заради човешка небрежност, обхвана около 400 дка борова гора

Новият регионален министър: Нашият топ приоритет остава безопасността на пътната инфраструктура 2019 г. ще бъде ключова и за пътното строителство, заяви Петя Аврамова

Условни присъди за лекарите, причинили смъртта на малкия Дани от Варна поради немарливост

5 години след нелепата смърт на 2-годишния Данаил Донев от Варна, починал няколко дни след операция в МБАЛ „Св.Марина“, Варненският окръжен съд произнесе три условни присъди – 2 години „лишаване от свобода“, отложени с 4 годишен изпитателен срок на трима от лекарите, допуснали немарливо изпълнение на лекарския си дълг и причинили смъртта на малкия Дани, съобщава Дарик.

Съдът призна вината на педиатъра от МБАЛ „Св.Анна“ д-р Мех. Алиев, на хирурга от Клиниката по детска хирургия д-р Ник. Неделчев и на д-р Пет. Костадинов – лекар от приемно спешно педиатрично отделение към Първа детска клиника в МБАЛ „Св.Марина“, за допуснатите от тях нарушения в Наредба 16 за организацията на болничната медицинска помощ в държавните болнични заведения и на Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на МБАЛ „Св.Анна“. Нарушенията са свързани с действията на лекарите по незабавното осигуряване на животоспасяващи дейности и процедури, в това число и на консултации при спешни случаи. Съдът оправда медиците да са причинили смъртта на детето поради виновно нарушаване нормите на Закона за здравето.

Първата съдебна инстанция призна за невинни д-р Пламен Кокински – детски хирург от Клиниката по гръдна хирургия при МБАЛ „Св.Марина“ и д-р Анна Гочева – лекар – ординатор в Детското отделение на същата болница. Д-р Кокински е оневинен затова да е причинил с действията си смъртта на 2-годишния Дани. Д-р Гочева е оправдана затова да е вписала в медицинската документация отказ на майката на детето за специализирано изследване, без да е било предлагано такова. Съдът поясни, че оправданието за това действие е на основание Тълкувателно решение на ВКС, според което „лекарите не са длъжностни лица“ .

Осъдените лекари и гражданските ответници – болниците „Св. Анна“ и „Св. Марина“ ще заплатят солидарно на родителите на Дани общо 200 000 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди, ведно със законната лихва от влизане на присъдата в сила, както и 8 000 лева държавни такси върху присъденото обещетение.
Делото за смъртта на Дани започна през 2011 година, а през октомври същата година Окръжният съд призна вината само на двама от лекарите – на хирурга Неделчев и на д-р Костадинов Те бяха наказани с условни присъди 8 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок. На д-р Гочева съдът наложи глоба в размер на 1000 лева, като тогава педиатърът д-р Алиев и детският хирург Кокински бяха оправдани. Същата година Варненският апелативен съд върна делото на прокуратурата, за да отстрани допуснатите процесуални нарушения. Делото за смъртта на Дани бе възстановено през пролетта на миналата година, за да приключи днес. Присъдите подлежат на обжалване в 15-дневен срок.

До нелепата смърт на малкия Дани се стигна след серия от действия на лекарите от двете болнични заведения. На 19 април 2010 година Дани постъпва в спешното педиатрично отделение на МБАЛ „Св. Марина“ с неуточнена диагноза. В Детската клиника обаче не се намира място за болния Дани, чието състояние се влошавало и д-р Алиев предложил на родителите хоспитализация в Детското отделение на МБАЛ „Св. Анна“. Там ги приела д-р Гочева и заради влошаващото се състояние на детето бил потърсен хирургът д-р Неделчев.

Въпреки че бил дежурен и на разположение, д-р Неделчев не предприел ефективни действия за диагностициране и лечение, а дал указания по телефона за поставяне на назо-гастрична сонда на Дани, чието състояние се влошавало с всяка минута. Малко след полунощ, в първите часове на 20 април, детето било върнато в Спешното на МБАЛ „Св. Марина“ и прието от д-р Костадинов, който продължил да прилага симптоматично лечение при неизяснената диагноза на детето. Едва 7 часа по-късно докторът назначил рентгеново изследване, а към края на дежурството си повикал за консултация хирурга д-р Кокински. Дани бил опериран в ранния следобед на същия ден. Състоянието му обаче прогресивно и невъзвратимо се влошавало и на 22 април 2010 година лекарите регистрирали смъртта на детето.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.