Ето кой е заподозреният за атентата в Страсбург Посещавал е радикални ислямистки кръгове

Стрелецът в Страсбург е трябвало да бъде задържан тази сутрин

На 12 декември 2018 да почерпят

Френската прокуратура започва разследване за тероризъм в Страсбург

Още един загинал след стрелбата в Страсбург 7 са тежко ранените, 4 - леко пострадалите

Стрелецът в Страсбург още не е заловен Официална информация от местните власти: ранените са 10

Ваня Стамболова успя, класира се за финала на „Фермата“

Престрелка в близост до коледния базар в Страсбург, има един загинал и трима ранени (ВИДЕО)

Меркел: „Няма възможности“ за промяна на споразумението за Брекзит

Битка за 15 млрд. евро стои зад атаката срещу строителите 1000 машини ще бъдат паркирани на “Цариградско шосе” в София без да пречат на гражданите

Сериозна чистка в „Локо“ (София)

Съдбата на Правителствена решават депутатите Дългът от 33 млн. лв. е от неизплатена надлимитна дейност на болницата

От „Надежда“ в Сливен искат свои съветници, узаконяване на къщите и мечтаят за среща с вътрешния министър

Възрастна жена пропадна в шахта в Пловдив

Будапеща плаши с още антимигрантски кампании

Условни присъди за лекарите, причинили смъртта на малкия Дани от Варна поради немарливост

5 години след нелепата смърт на 2-годишния Данаил Донев от Варна, починал няколко дни след операция в МБАЛ „Св.Марина“, Варненският окръжен съд произнесе три условни присъди – 2 години „лишаване от свобода“, отложени с 4 годишен изпитателен срок на трима от лекарите, допуснали немарливо изпълнение на лекарския си дълг и причинили смъртта на малкия Дани, съобщава Дарик.

Съдът призна вината на педиатъра от МБАЛ „Св.Анна“ д-р Мех. Алиев, на хирурга от Клиниката по детска хирургия д-р Ник. Неделчев и на д-р Пет. Костадинов – лекар от приемно спешно педиатрично отделение към Първа детска клиника в МБАЛ „Св.Марина“, за допуснатите от тях нарушения в Наредба 16 за организацията на болничната медицинска помощ в държавните болнични заведения и на Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на МБАЛ „Св.Анна“. Нарушенията са свързани с действията на лекарите по незабавното осигуряване на животоспасяващи дейности и процедури, в това число и на консултации при спешни случаи. Съдът оправда медиците да са причинили смъртта на детето поради виновно нарушаване нормите на Закона за здравето.

Първата съдебна инстанция призна за невинни д-р Пламен Кокински – детски хирург от Клиниката по гръдна хирургия при МБАЛ „Св.Марина“ и д-р Анна Гочева – лекар – ординатор в Детското отделение на същата болница. Д-р Кокински е оневинен затова да е причинил с действията си смъртта на 2-годишния Дани. Д-р Гочева е оправдана затова да е вписала в медицинската документация отказ на майката на детето за специализирано изследване, без да е било предлагано такова. Съдът поясни, че оправданието за това действие е на основание Тълкувателно решение на ВКС, според което „лекарите не са длъжностни лица“ .

Осъдените лекари и гражданските ответници – болниците „Св. Анна“ и „Св. Марина“ ще заплатят солидарно на родителите на Дани общо 200 000 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди, ведно със законната лихва от влизане на присъдата в сила, както и 8 000 лева държавни такси върху присъденото обещетение.
Делото за смъртта на Дани започна през 2011 година, а през октомври същата година Окръжният съд призна вината само на двама от лекарите – на хирурга Неделчев и на д-р Костадинов Те бяха наказани с условни присъди 8 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок. На д-р Гочева съдът наложи глоба в размер на 1000 лева, като тогава педиатърът д-р Алиев и детският хирург Кокински бяха оправдани. Същата година Варненският апелативен съд върна делото на прокуратурата, за да отстрани допуснатите процесуални нарушения. Делото за смъртта на Дани бе възстановено през пролетта на миналата година, за да приключи днес. Присъдите подлежат на обжалване в 15-дневен срок.

До нелепата смърт на малкия Дани се стигна след серия от действия на лекарите от двете болнични заведения. На 19 април 2010 година Дани постъпва в спешното педиатрично отделение на МБАЛ „Св. Марина“ с неуточнена диагноза. В Детската клиника обаче не се намира място за болния Дани, чието състояние се влошавало и д-р Алиев предложил на родителите хоспитализация в Детското отделение на МБАЛ „Св. Анна“. Там ги приела д-р Гочева и заради влошаващото се състояние на детето бил потърсен хирургът д-р Неделчев.

Въпреки че бил дежурен и на разположение, д-р Неделчев не предприел ефективни действия за диагностициране и лечение, а дал указания по телефона за поставяне на назо-гастрична сонда на Дани, чието състояние се влошавало с всяка минута. Малко след полунощ, в първите часове на 20 април, детето било върнато в Спешното на МБАЛ „Св. Марина“ и прието от д-р Костадинов, който продължил да прилага симптоматично лечение при неизяснената диагноза на детето. Едва 7 часа по-късно докторът назначил рентгеново изследване, а към края на дежурството си повикал за консултация хирурга д-р Кокински. Дани бил опериран в ранния следобед на същия ден. Състоянието му обаче прогресивно и невъзвратимо се влошавало и на 22 април 2010 година лекарите регистрирали смъртта на детето.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.