Едва един от всеки 10 българи спортува активно

Британската полиция се свърза с руски емигранти, за да обсъди безопасността им след убийството на бизнесмена Николай Глушков

Повече от 100 полета са отменени днес от летище „Хийтроу“

Си Цзинпин беше преизбран за президент на Китай

Уволниха зам.-директора на ФБР

20 000 зрители и дъжд за ЦСКА – „Левски“

Съдията, който не дава дузпа

На 17 март 2018 да почерпят

Луиза Григорова дава любовни съвети на тийнейджърки 16 известни българки споделят за първия секс и други истории

Лара Крофт раздава секси ритници Елизабет Шу се завръща в главната женска роля

Легионерът от Орешник излезе от ареста срещу 5000 лева гаранция

Доналд Туск: ЕС ще изпрати ясно послание за отравянето на Сергей Скрипал

Макрон: Русия стои зад покушението срещу Скрипал

Ремонтират централен водопровод в Бургас

Саудитска Арабия и хутите водят тайни преговори за спиране на войната

Министър Москов потуши протеста в Старозагорския онкодиспансер

Министърът на здравеопазването Петър Москов успя да потуши бунтовете в Комплексния онкологичен център в Стар Загора, след като разговаря с колектива и успя да го убеди, че предстоящата реформа няма да наложи сътресения в звеното.

Първоначално обявените намерения онкоцентъра да се влее в държавната УМБАЛ “Проф. Стоян Киркович” разбуниха духовете и изкараха на протест пациенти и медици. В четвъртък и общинският съвет на Стара Загора излезе с декларация, в която се обяви против такова сливане.

“Има три възможности – юридическо сливане, функционално обединение и консорциум”, обясни Москов. Този вариант ще бъде предложен на всички диспансери и тази реформа ще бъде предложена за обсъждане на Министерски съвет в сряда, информира министърът. По думите му Националната здравно-осигурителна каса от следващата година ще плаща само на лечебни заведения, които могат да гарантират пълно комплесно лечение за пациентите си. “Касата трябва да спре да финансира структури, а трябва да финансира лечение”, категоричен бе здравният министър.

“Разбрахме, че има еволюция в предлаганата реформа на министерството. От трите възможни варианта на този етап избрахме вторият – функционалните взаимоотношения с другите лечебни заведения при спазване на тяхната юридическа самостоятелност”, заяви директорът на онкоцентъра д-р Петьо Чилингиров.

Москов коментира и идеята болниците да престанат да бъдат търговски дружества, като обясни, че засега тази възможност е възпирана от галимите дългове на големите стрктуроопределящи лечебни заведения.

“Заедно с финансово министрество разработваме планове за намялаване на тези дългове, дори за изплащане им в бърз период от време”, коментира Москов, без да даде подробности. Той обясни, че планира реформа, която да разграничи стопанските разходи на тези заведения от медицинските. “С парите от нашите здравни вноски ще бъдат плащани само възнагражденията на медицинските лица в болниците и лечението ни, а стопанските разходи ще бъдат ангажимент на собственика – държава, община, частник и т.н.”, поясни здравният министър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.