Министър Москов потуши протеста в Старозагорския онкодиспансер

Министърът на здравеопазването Петър Москов успя да потуши бунтовете в Комплексния онкологичен център в Стар Загора, след като разговаря с колектива и успя да го убеди, че предстоящата реформа няма да наложи сътресения в звеното.

Първоначално обявените намерения онкоцентъра да се влее в държавната УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" разбуниха духовете и изкараха на протест пациенти и медици. В четвъртък и общинският съвет на Стара Загора излезе с декларация, в която се обяви против такова сливане.

"Има три възможности - юридическо сливане, функционално обединение и консорциум", обясни Москов. Този вариант ще бъде предложен на всички диспансери и тази реформа ще бъде предложена за обсъждане на Министерски съвет в сряда, информира министърът. По думите му Националната здравно-осигурителна каса от следващата година ще плаща само на лечебни заведения, които могат да гарантират пълно комплесно лечение за пациентите си. "Касата трябва да спре да финансира структури, а трябва да финансира лечение", категоричен бе здравният министър.

"Разбрахме, че има еволюция в предлаганата реформа на министерството. От трите възможни варианта на този етап избрахме вторият - функционалните взаимоотношения с другите лечебни заведения при спазване на тяхната юридическа самостоятелност", заяви директорът на онкоцентъра д-р Петьо Чилингиров.

Москов коментира и идеята болниците да престанат да бъдат търговски дружества, като обясни, че засега тази възможност е възпирана от галимите дългове на големите стрктуроопределящи лечебни заведения.

"Заедно с финансово министрество разработваме планове за намялаване на тези дългове, дори за изплащане им в бърз период от време", коментира Москов, без да даде подробности. Той обясни, че планира реформа, която да разграничи стопанските разходи на тези заведения от медицинските. "С парите от нашите здравни вноски ще бъдат плащани само възнагражденията на медицинските лица в болниците и лечението ни, а стопанските разходи ще бъдат ангажимент на собственика - държава, община, частник и т.н.", поясни здравният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве