Пускат наш филм по кината в САЩ (трейлър)

Филмът "Виктория" на Майя Виткова беше избран за разпространение в САЩ от компанията Big World Pictures от Бруклин, Ню Йорк, съобщава The Hollywood Reporter.

Филмът направи премиерата си на фестивала Sundance, представи страната на редица международни кинофоруми и взе три престижни награди.

Това е едва вторият български филм, който е закупен за дистрибуция в САЩ през последните 30 години. Освен на Sundance филмът до момента е бил представен и на редица други събития в САЩ като AFI Fest, SIFF, Chicago и RiverRun. Филмът проследява три поколения жени през последните години на комунистическата епоха в България и ранните години на демокрацията.

Става дума за "едноименната героиня, родена в края на комунизма и обявена за "бебе на десетилетието", тъй като се ражда... без пъп", разказват създателите, за прехода и за отношенията между дъщеря и майка, която преди време се е зарекла да не ражда дете, докато в страната властва тоталитаризъм.

Филмът на Майя Виткова беше първото българско участие в конкурсната програма на престижния фестивал за независимо кино Sundance и успех сред критиката. От премиерата си там през 2014 г. той е получил три награди – Голямата награда Breaking Waves от най-значимия унгарски кинофестивал 21st Titanic International Film Festival, наградата на младежкото жури (Youth Jury Award) на фестивала 7th OFF PLUS CAMERA Internatonal Festival Of Independent Film в Краков и Специалната награда на журито, връчвана от компанията HBO от водещия румънски фестивал 13thTransilvania Internaitonal Film Festival през юни.

Джонатан Хауъл, директор в Big World Pictures, каза за филма, че той е "много личен и едновременно универсален, демонстрирайки естествен усет към всички елементи от процеса на правенето на филми". Виткова е заявила пред изданието, че е развълнувана, че филмът ще бъде разпространяван в САЩ, като добави, че това е "вторият български филм с дистрибуция там през последните 30 години", след като "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов бе избран от компанията Film Movement след фестивала в Торонто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят