На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Осъдиха трима варненски лекари за смъртта на 2-годишно момченце (обзор)

Варненски окръжен съд наложи условни присъди на трима варненски лекари, причинили поради немърливост смъртта на 2-годишния Данаил Донев преди 5 години.

Детето почина няколко дни след операция в МБАЛ Св. Марина. ВОС призна вината на педиатъра от МБАЛ “Св.Анна” д-р Мех. Алиев, на хирурга от Клиниката по детска хирургия д-р Ник.Неделчев и на д-р Пет. Костадинов – лекар от приемно спешно педиатрично отделение към Първа детска клиника в МБАЛ “Св.Марина” за допуснатите от тях нарушения, свързани с действията йм по незабавното осигуряване на животоспасяващи дейности и процедури, в т.ч. и на консултации при спешни случаи. Те бяха осъдени на 2 години условно, с четиригодишен изпитателен срок.

Осъдените лекари и гражданските ответници – болниците “Св.Анна” и “Св.Марина” ще заплатят солидарно на родителите на Дани общо 200 000 лева обещетение за претърпените неимуществени вреди, ведно със законната лихва от влизане на присъдата в сила, както и 8 000 лева държавни такси върху присъденото обещетение.

До нелепата смърт на малкия Дани се стигна след серия от действия на лекарите от двете болнични заведения. На 19 април 2010 година Дани постъпва в спешното педиатрично отделение на МБАЛ “Св. Марина” с неуточнена диагноза. В Детската клиника обаче не се намира място за болния Дани, чието състояние се влошавало и д-р Алиев предложил на родителите хоспитализация в Детското отделение на МБАЛ “Св. Анна”. Там ги приела д-р Гочева и заради влошаващото се състояние на детето бил потърсен хирургът д-р Неделчев. Въпреки че бил дежурен и на разположение д-р Неделчев не предприел ефективни действия за диагностициране и лечение, а дал указания по телефона за поставяне на назо-гастрична сонда на 2 годишния Дани, чието състояние се влошавало с всяка минута.

Малко след полунощ, в първите часове на 20 април детето било върнато в МБАЛ “Св. Марина” и прието по спешност от д-р Костадинов, който продължил да прилага симптоматично лечение при неизяснената диагноза на детето. Едва 7 часа по-късно докторът назначил рентгеново изследване, а към края на дежурството си повикал за консултация хирурга д-р Кокински. Дани бил опериран в ранния следобед на същия ден. Състоянието му обаче прогресивно и невъзвратимо се влошавало и на 22 април 2010 година лекарите регистрирали смъртта на детето.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.