Заради мелето в Гърмен: Двама в ареста, четирима с парична гаранция (обзор)

Общо шестима мъже са се сдобили с обвинения след масовото меле в Гърмен, което стана повод за избухналите протести в общината.

Конфликтът тръгна от забележка направена от българи на роми да намалят силната музика. Последвали обиди и въргал при който един от ромите вика на помощ събратята си. Над 200 цигани въоръжени с брадви, тояги и ножове се нахвърлят върху българите. Благодарение на намесата на поицията не се стига до жертви. Ранени са над 5-има българи, които имат рани по главите , хематоми и охлузвания.

Арестувани са петима роми, съобщи полицията едва шест дни след събитията.
Сред тях има баща и синове и 18-годишно момче. Един от ромите - Митко Райков, е осъждан 8 пъти за извършени престъпления от общ характер - 6 пъти за кражба и 2 пъти за документни престъпления.

С постановление на прокурор Митко Райков е задържан до 72 часа и предстои внасяне на искане от Районна прокуратура - Гоце Делчев за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". По отношение на останалите четирима обвиняеми е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция".

Последен задържан е Андон Балтаджиев, който се води председател на НПО "Гражданска активна съвест". Той е арестуван в град Шумен. Балтаджиев пътувал за Варна, когато на 28 май му позвъняли от полицията и му казали, че го търсят за разпит.
Той обяснил, че в момента наближава Шумен и доброволно се явил там. Униформени го закопчали.

Балтаджиев е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 143, ал.1 - за принуда и подстрекателство, както и за хулиганство - непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред.

Мъжът бе един от водачите на протестите в Гърмен и винаги в първите редици.

Предният ден на едно от провежданите шествия той е запалил огън на пътя между селата Марчево и Огняново, с което пък е нарушил правото на свободно придвижване на хора и МПС.

Балтаджиев е осъждан 12 пъти за извършени престъпления от общ характер - 4 пъти за кражби, 2 пъти за отправяне на закана за убийство и 2 пъти за управление на автомобил без правоспособност. Осъждан е и за хулиганство, принуда, унищожаване и повреждане и за противозаконно пречене на орган на властта. На 24 юли 2014 година Балтаджиев е изтърпял последното си наказание, сочи справката на прокуратурата.

Въпреки това в Гърмен хората се готвят за голям протестен митинг на 2 юни. Тогава изтича ултиматума, който те дадоха на държавата да бутнат незаконните 124 ромски къщи в гетото. Кметицата Минка Капитанова каза,че всеки ден протестиращите искат информация от нея какво прави държавата. И хората не са доволни от това,че нищо не се случва. Ромите получили отново покани от ДНСК за доброволно премахване на незаконните си къщи, което е било сторено и през 2013 година. Това не означава нищо, това е просто измиване на ръцете от страна на институциите, казва кметицата Капитанова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини