Шефът на Европол: 30 хиляди са потенциалните терористи в Европа

Какво със сигурност са научили абитуриентите, като завършат?

Проф. д-р Григор Горчев: Монополът е проблемът на здравната каса

Атака с „коктейли Молотов“ срещу турското посолство в Копенхаген

Британка бе обявена за най-добър учител в света

Надзирателите от Белене искат обезщетение за нарушени трудови права

АПИ събира водещи експерти за проблемното свлачище в Смолянско

Британските таблоиди си обясняват триумфа на Путин с баба Ванга

Експлозия рани двама души в Тексас

Европол обсъжда бъдещето на Балканите Цветан Цветанов и Клод Мораес откриват форума в НДК

Тръмп иска смъртно наказание за наркотрафиканти

Путин получава 76,67% от гласовете

И днес ще вали

На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

Бизнесмен донесе от Африка малария у нас

Комар, носещ Западнонилска треска, вече по Дунава и Благоевградско

37-годишен българин, който има бизнес в няколко африкански държави, внесе малария у нас. Той е от Варна и се лекува там, взети са всички необходими мерки, съобщи пред „Труд“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Това е един от двата случая, за които са подадени сигнали през миналата седмица. Вторият е с 15-годишно дете от Афганистан, което пребивавало в лагера в Харманли. „За щастие резултатът за малария бе отрицателен, което установихме един час преди момчето да избяга от инфекциозното отделение и от града“, каза още д-р Кунчев.

Годишно у нас се регистрират между 10 и 20 внесени случаи на малария. Те са сред българи, които работят или учат в ендемичните райони, чужди студенти и граждани основно от Африка.

„Бъдеща бежанска вълна от Афганистан през Пакистан ще е много опасна за България. Затова здравното министерство прави всичко възможно, за да предотврати вноса на редките инфекции. Най-важното е случаите да се открият рано и да не се допусне разпространението“, посочи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В момента бежанците, които пристигат у нас, се изследват масово, но продължава да има проблем с лагера в Харманли. „Там повече от година Агенцията по бежанците не може да създаде елементарен медицински пункт, което много пречи на работата“, допълни д-р Кунчев. Въпреки неуредиците, всички деца в лагерите се изследват за ентеровируси, детски паралич и тези, които са с подозрения за малария и туберкулоза. „Сезонът на маларията започва сега точно сега и продължава до късната есен. Най-рискови са районите по устията на реките Места, Струма, Марица и Южното Черноморие“, припомни главният държавен здравен инспектор. По-засегнати от промените на „изтеглянето“ на тропическите болести на север в сравнение с Балканите са Испания и Португалия.

Дебне ни обаче и още една опасност – преди 4 години в Созопол бе открит тигровият комар, който разпространява Западнонилската треска. „За съжаление днес вече го има по Дунава и в Благоевградско“, съобщи проф. Кантарджиев. Той успокои, че центърът следи ситуацията, изпратил е експерти със специални уловители на комари, с които насекомите се типизират. Така ще се установят пренасяните от тях заболявания. А още в началото на пролетта МЗ е разпратило писма до общините да вземат мерки за обработването с препарати на заблатени и тревисти зони.

През миналата година у нас са установени два внесени случая на треската Западен Нил. „Това е вирусно заболяване, което се предава с комари и в последните години се открива във всички съседни на България държави. Протича с висока температура и втрисане, с болки в ставите и мускулите, а след определено време се развиват менингит или енцефалит, т. е. засяга се централната нервна система“, посочи проф. Ива Христова, зам.директор на центъра по заразни болести. У нас има и доказани случаи на треската при животни, тя е засечена при коне в района на Шабла и Дуранкулак. А това значи, че вирусът циркулира в България. „Затова тази година изискахме определен набор от серуми от пациенти с фебрилни състояния. Изследванията започват тепърва и така ще видим в кои райони има Западнонилска треска“, завърши д-р Кунчев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.