Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Опасност от наводнения в Хърватия, евакуират над 600 души

Наградиха морски екипаж, спасявал мигранти

„Умни градове“ се срещат в Тел Авив Сред 500-те гости от цял свят бяха 12 кметове на български общини

На 26 сигнала за паднали клони и дървета са се отзовали екипите на „Аварийна помощ и превенция”

Христо Иванов: Невинни в ситуацията със затворите няма

„Ние се опитваме да решаваме проблеми, много от тях, за съжаление, дългогодишни, но невинни в тази ситуация няма. Министерството на правосъдието реализира всички форми на отговорност и се надявам, че с мерките, които вземаме, ситуацията с храната в местата за лишаване от свобода постепенно ще влезе не само в законосъобразното, но и в целесъобразното русло.“ Това заяви днес министърът на правосъдието Христо Иванов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на двама народни представители за обществените поръчки за доставка на храни в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” /ГДИН/. Проблемът, който двамата поставиха, е свързан с това, че към момента в затворите се доставят храни без сключени обществени поръчки, което за това ръководство на МП е заварено положение.

Министър Иванов обясни от парламентарната трибуна, че по смисъла на Закона за обществените поръчки ГДИН е самостоятелен възложител, именно защото е самостоятелно юридическо лице. Съгласно чл.13, ал.2, т.13 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража главният директор на ГДИН възлага обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки /ЗОП/, подписва необходимата документация и сключва договори. И като всеки възложител носи отговорност за правилното и законосъобразно възлагане. Контролът се осъществява от Сметната палата и от органите на Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ /.

В отговора си министър Иванов посочи още, че като първостепенен разпоредител с бюджетни средства и предвид неговите правомощия като министър, още през август 2014 г., в началото на неговия мандат като служебен министър тогава, е сигнализирал АДФИ за проблеми, свързани с обществените поръчки в ГДИН, и същевременно е възложил на дирекция „Вътрешен одит” към Министерството на правосъдието да направи проверка. АДФИ извърши проверка на проведените обществени поръчки от ГДИН за доставка на хранителни продукти за нуждите на териториалните поделения, включително и за периода 2014 г., като докладът за нея е получен в МП в края на март 2015 г. Докладът на АДФИ констатира, че ГДИН е провел две процедури на договаряне без обявление по ЗОП, които са незаконосъобразни. В тази връзка на тогавашния главен директор на ГДИН са съставени актове за извършени нарушения при възлагане на процедури по реда на ЗОП. „Човекът, който беше главен директор на ГДИН и е отговорен за тази ситуация, вече не работи при нас”, обяви правосъдният министър и допълни, че нарушенията са установени и от дирекция „Вътрешен одит”.

Министър Иванов посочи, че в МП веднага е създадена съвместна работна група между експерти на ГДИН и министерството, в резултат на което на 24 март т.г. са обявени нови обществени поръчки чрез открити процедури за избор на изпълнители за доставка на хранителни продукти за нуждите на териториалните поделения на ГДИН. „Трябва да имаме предвид, че не можем да спрем покупката на храна, въпреки че ситуацията е незаконосъобразна, защото трябва да храним лишените от свобода”, подчерта министърът. Той обясни още, че новите процедури се обжалват пред КЗК, но все още няма произнасяне по жалбите.

„Имаме абсолютна решимост тази ситуация не само да влезе в полето на законовото изискване, но и да стане целесъобразна”, подчерта още веднъж в заключение министър Христо Иванов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.