Акушерка: Между 50 и 80 % от жените развиват депресия по време на бременността и веднага след раждането

Между 50 и 80 % от жените развиват депресия както по време на бременността, така и веднага след раждането. Това каза акушерката Дани Дечева, цитирана от "Фокус".

По думите й, по време на този период жената претърпява не само биологически промени, но и такива от психическо естество.

„През целия период на бременността майката и бебето представляват едно цяло, за тези 9 месеца бъдещата майка свиква с ролята на закрилница и поема голяма отговорност да съхрани здравето, щастието и живота на детето. И тази сила на отговорността може да се прояви във вид на следродилна депресия, която мога да характеризирам като комплекс от различни емоционални реакции. Всяка една майка знае, че бременността, раждането и възстановяването след това не са болест, а е едно нормирано и физиологично състояние, с което женският организъм може да се справи. Но това се преживява като изпитание и труден период, който не само че не свършва с раждането, но и започват нови проблеми, свързани с отглеждането и грижата за кърмачето”, обясни акушерката.

Дани Дечева допълни, че поради преживените болки и страха от бъдещото отглеждане на детето, майката може да се уплаши от всичко, което й предстои, а това да доведе до по-сериозно депресивно състояние.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини