Дъжд от сигнали по европроекти

Заради наближаването на местните избори управляващите органи на оперативните програми са заливани от всякакви сигнали за нарушения по европейски проекти. Това съобщи вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев на конференция за кохезионните фондове. Той призова участниците в нея да се направи обществен дебат дали е необходимо подаването на фалшиви сигнали да се криминализира.

„Това са стотици и дори хиляди сигнали, чиято проверка изисква много време от страна на работещите в управляващите органи. На практика ние ще похарчим хиляди човекочасове, за да ги проверяваме, а голяма част от тях не довеждат до нищо, защото не се установяват нарушения“, каза Дончев.

Според него така е било и преди последните местни избори. Най-активни в подаването на сигнали са общинските съветници, кметовете и кандидатите за тези постове. „Разбирам, че и най-съвършената контролна система не може да замени хилядите очи и уши на будните български граждани, но мащабите на явлението са огромни“, оплака се вицепремиерът.

Пет нови фонда за финансов инженеринг ще бъдат създадени с общ капитал от 370 млн. лв., като парите ще дойдат от новата оперативна програма „Региони в растеж“, съобщи на същия форум регионалният министър Лиляна Павлова. Тя каза, че се надява тези пари да бъдат поне утроени с помощта на банките, които ще поемат управлението им. Три от новите фондове ще са за регионално развитие – за София, за Северна България и за Южна България. Освен тях ще има фонд за изграждане на туристическа инфраструктура и атракции, както и гаранционен фонд, с който ще бъдат подкрепяни дейности по енергийна ефективност на сградния фонд, посочи Павлова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.