„Левски“ бие провинцията с 13:1

„Левски“ може да падне само с дузпи от „Черно море“, ако се спази традицията.

В своята история грандът играе 14 финала за националната купа срещу отбори, базирани извън столицата. И постига 13 победи, като се започне още първия „син“ дуел за трофея на 3 октомври 1942-ра в София, когато „Спортклуб“ (Пд) напуска терена в 72-рата минута при 3:1 за софиянци. И идва служебно 3:0 срещу отбора, чийто продължител става „Локомотив“ (Пд). Нататък пред „сините“ се предават „Ботев“ (Пд) - 4 пъти, „Черноломец“ (Попово), „Спартак“ (Пл), „Спартак“ (Пд), пак „Локо“ (Пд), „Берое“, „Пирин“, „Нефтохимик“, „Литекс“.

Традицията се наруши едва преди 2 г., когато „Левски“ даде купата, но чак след дузпи (1:3) с „Берое“ в Ловеч. А 120-те минути завършиха 3:3, след като „Левски“ остана с 10 играчи при 1:2 (червен картон на Христо Йовов) още в 42-рата, но героично изравни.

„Черно море“ не е печелил трофея, а „сините“ - от 2007-а, когато удариха „Литекс“ с 1:0 след продължения в Стара Загора. Варненци все пак имат два финала, но - загубени. През 2006-а тимът падна от ЦСКА с 1:3, а през 2008-а и от „Литекс“ с 0:1.

„Левски“ има още 9 загубени финала, но всички са срещу столичани - 7 пъти ЦСКА, „Локо“ (Сф) и „Славия“.

В статистиката личи стар спор. Дали „Левски“ гони национална купа №26 или №27? През 1981-ва и 1982-ра паралелно вървят битки за Купата на Съветската армия и Купата на България. Трофеят в турнира на името на страната е спечелен първо от ЦСКА, после - от „Левски“. Но в евротурнира за Купата на носителите на купи отиват да играят „Ботев“ и „Локо“ (Сф), които триумфират за КСА, докато грандовете - за УЕФА. Колосите и доста статистици броят трофеите на „сини“ и „червени“ за национални, но други - не.

„Левски“ играе и за спонсор

„Левски“ се хвърля срещу „Черно море“ във финала за купата и за своето бъдеще. Мачът е от 20 ч на „Лазур“ в Бургас.

„Сините“ вече са в напреднали фаза на преговори с бъдещ спонсор. Параметрите на сътрудничеството зависят естествено от рекламния ефект, който клубът осигурява. И влизане на „Левски“ в Европа ще даде импулс за подписи, които има шанс да се сбъднат следващата седмица. Възможно е бъдещият спонсор да получи и миноритарен дял в клуба, след което Тодор Батков вече да не е мажоритарен акционер.

Спечелване на купата на България ще активира вариантите и с други компании, които да помагат на „Герена“. Например „сините“ чакат отговор от „Хербалайф“, като предложиха няколко варианта на партньорство. Разбира се, едно е да се явиш пред мегакомпания като носител на купа и участник в евротурнирите, друго – като някакъв си финалист, който не е пипал трофей от 2009-а и е седми в класирането. От „Герена“ отрекоха слуховете, че „Лукойл“ им става спонсор. Не е вярно, че ВТБ се връща в „Левски“.

Мачът е със залог „или-или“ за бъдещето на „сините“ и в персонален аспект. При провал и отпадане от Европа по-трудно ще стане да бъдат задържани асове, чиито договори изтичат. В началото на следващата седмица се предвиждат преговори за подновяване на контрактите с Антонио Аниете и Роман Прохазка. Без евротурнирите може и на други чужденци да им се прииска друго пристанище...

Логично е трофеят да влияе и върху бъдещите трансфери на „Левски“, макар засега клубът да подбира само български играчи с ниски заплати и без трансферни суми. При влизане на спонсор обаче ще се прави по-сериозна селекция, а футболисти по-лесно идват при участник в Лига Европа, отколкото просто при седми в класирането...

По 10 000 лв. чакат в „Черно море“

В „Черно море“ обещаха по 10 хиляди лева на футболист за победа срещу „Левски“ във финала за купата на България днес. Информацията е непотвърдена, но по принцип от варненския клуб трудно изтичат числа. Именно затова не е сигурно, че сумата е рекордна за мач от български турнир за „моряците“, но е твърде вероятно.

Гърчещият се отдавна в немотия „Левски“ прави свръхусилия да събере същата сума за премии. По традиция в клубния правилник от години вписват по 10 000 лв. на човек за спечелване на купата. Регламентът за настоящия сезон обаче не е официален, защото не е скрепен с всички подписи на управата и футболистите.

А победителят в дуела за купата получи вчера бонус и от ... УЕФА, макар и не финансов. Носителят на трофея ще играе директно във втория кръг за Лига Европа, докато другите ни два отбора (явно „Литекс“ и „Берое“) ще започнат от първия. „Севиля“ спечели турнира и по новия регламент отива в Шампионската лига. Това промени схемата. Така „Левски“ или „Черно море“, вместо да започне още от 2 юли в Европа, ще стартира от 16-и. И ще има нормално време за почивка и подготовка.

„Сините“ фенове започнаха от вчера да пъплят из Бургас, а днес се очаква нашествие с автобуси и коли. Бензиностанции по пътя от София към морето масово ще затварят от страх да не бъдат потрошени от ултраси.

Под наслов „Да запазим Бургас уютен и приветлив“ Националният клуб на привържениците пусна призив левскарите да се държат цивилизовано. В крайморския град ще има оформени специални зони за паркиране на двете агитки. Левскарите приготвиха впечатляваща хореография. Елементите за шоуто ще бъдат разположени по седалките от доброволците днес към обед.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ