Кредитите поскъпват, падат доходите от влог

Обратно на главоломно спадащите лихви по депозити, новите потребителски кредити леко са поскъпнали през април, сочат последните данни на БНБ. Лихвата по тези заеми в левове е била 10,56% миналия месец, което е увеличение от 0,05 п. п. (процентни пункта). При кредитите в евро повишението е с 0,32 п. п. до 8,19%. Леко поскъпват и новите жилищни кредити в евро – с 0,12 п.п. до 6,49%.

В същото време доходността по срочните депозити продължава да пада. Средната лихва по новите влогове в левове и евро вече е под 2 на сто.

Повишение се отчита и на годишния процент на разходите (ГПР) по новите потребителски заеми. Той отразява всички разходи по кредита, включително и дължимите такси и комисиони. Средният ГПР през април в левове е скочил с 0,05 п. п. до 11,50%, а в евро – с 0,35 п. п. до 8,91%.

Наскоро в свой анализ от Пощенска банка съобщиха, че потенциалът на спад при лихвите по потребителските заеми е почти изчерпан и не се очакват съществени понижения до края на годината. Според изпълнителния директор на „Кредит Център“ Тихомир Тошев обаче не може да се говори за обръщане на тенденцията на спад на лихвите по кредитите. „Повишението на лихвите през април най-вероятно е свързано с изтичането на 3-месечните промоционални оферти на някои банки“, коментира той.
Според Деян Василев от „Моите пари“ лекото поскъпване на потребителските кредити може да е свързано със сезонното повишаване на търсенето на тези продукти преди лятото. Така някои кредитни институции може да се възползват, като предложат малко по-високи лихви. Според Василев обаче това е моментно явление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес