Алпинисти покоряват хилядник в Тяншан Монтират въжена градина в местността Ксилифор край Търново

Временно е спрян токът в кв. “Кулата” във Враца заради скъсани проводници

Учени ще развиват наука в помощ на туризма и творческите индустрии Проектът за креативен център е на ВУМ във Варна за 7 млн. евро

Без малко да се сдобием с родна аристокрация Фердинанд мечтаел за нашенци с титли, но липсвали мераклии

291 екипа на ОССЕ наблюдават изборите в Русия

Германският външен министър Хорст Зеехофер поиска отмяна на Шенгенското споразумение

Пучдемон: Трябваше да обявя независимост на Каталуния по-рано

Пет селища в Пазарджишко са без ток заради аварии от силния вятър

Вижте как протича гласуването за руски президент в София и Пловдив (СНИМКИ)

Мътилка потече от чешмите в пет монтански села, пращат им водоноски

ЦСКА спечели водната битка с “Левски” след късна драма

Започна аварийно кърпене на дупки в Шумен

Самурай от Япония и над 100 магове от 9 държави с демонстрации на “Златна котка 2018” Габрово се превръща в Балканската столица на магията

Община Велико Търново подпомага 23 двойки с репродуктивни проблеми Бюджет от 70 000 лева има програмата за настоящата година

Румънски тир се преобърна и блокира пътя Бяла-Плевен

Кредитите поскъпват, падат доходите от влог

Обратно на главоломно спадащите лихви по депозити, новите потребителски кредити леко са поскъпнали през април, сочат последните данни на БНБ. Лихвата по тези заеми в левове е била 10,56% миналия месец, което е увеличение от 0,05 п. п. (процентни пункта). При кредитите в евро повишението е с 0,32 п. п. до 8,19%. Леко поскъпват и новите жилищни кредити в евро – с 0,12 п.п. до 6,49%.

В същото време доходността по срочните депозити продължава да пада. Средната лихва по новите влогове в левове и евро вече е под 2 на сто.

Повишение се отчита и на годишния процент на разходите (ГПР) по новите потребителски заеми. Той отразява всички разходи по кредита, включително и дължимите такси и комисиони. Средният ГПР през април в левове е скочил с 0,05 п. п. до 11,50%, а в евро – с 0,35 п. п. до 8,91%.

Наскоро в свой анализ от Пощенска банка съобщиха, че потенциалът на спад при лихвите по потребителските заеми е почти изчерпан и не се очакват съществени понижения до края на годината. Според изпълнителния директор на „Кредит Център“ Тихомир Тошев обаче не може да се говори за обръщане на тенденцията на спад на лихвите по кредитите. „Повишението на лихвите през април най-вероятно е свързано с изтичането на 3-месечните промоционални оферти на някои банки“, коментира той.
Според Деян Василев от „Моите пари“ лекото поскъпване на потребителските кредити може да е свързано със сезонното повишаване на търсенето на тези продукти преди лятото. Така някои кредитни институции може да се възползват, като предложат малко по-високи лихви. Според Василев обаче това е моментно явление.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.