Интегритет ли е да го опишеш

Както беше съобщено, акцентът в новопредставения проектозакон за промени в съдебната власт е върху интегритета.

Ако питате „върху кое?“, въпреки, че тая умна дума се повтаря от реформаторите на правосъдието в България по-често от всички други по-прости думи като „морал, разум, честност и почтеност“, няма смисъл да ви бъдат обяснявани проектоидеите. Вие и тях няма да разберете.

Ще има да питате:

Как така например членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще работят хем като кадровици на съдебната власт, хем като прокурори, следователи и съдии? Как може съдията в сряда да решава дело в тричленен състав, а в петък да оценява или да наказва своя колега, които седи вляво или вдясно от него на съдийската банка? И не става ли по този начин съветът непостояннодействащ, следователно противоконститиционен, понеже е посочен като постояннодействащ в основния закон? И не беше ли именно постояннодействащият ВСС едно от условията за присъединяването ни към ЕС?

Ами другата идея? За повишение в длъжност магистратите да пишат есе, сякаш са на конкурс за стражант репортери или млади поети?

А това пък защо - главният прокурорът да уведомява ВСС, ако разследва някой сгафил магистрат? За да изтече информация ли?

И какъв е смисълът да се декларират пръстените и герданите на съдийките като се знае, че милионите от рушвети се крият не в деколтета, а в офшорки и то твърде близо - в Кипър, на остров Ман, в Люксембург...

И още: що за логика е това - на съдиите случайно, а на прокурорите неслучайно разпределение на делата?

Интегритетна логика, дами и господа. Ако не разбирате, трайте си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари