Ердоган въоръжава ислямисти в Сирия

Властите в Турция започнаха разследване за терористична дейност срещу опозиционния в. „Джумхуриет“. Изданието публикува снимки от акция на прокуратурата и полицията от януари 2014 г., при която бяха задържани боеприпаси, предназначени за Сирия. Скандалът избухна по-малко от две седмици преди парламентарните избори на 7 юни.

На снимките се вижда как под кашони с надписи, че съдържанието им е чупливо и че са пълни с антибиотици, разследващите откриват сандъци с десетки хиляди патрони, снаряди и гранати. Стоката е засечена на 1 и 19 януари 2014 г. в провинциите Хатай и Адана, натоварена на камиони на тайните служби МИТ.

Опозицията твърди, че боеприпасите са от бивши съветски републики и са предназначени за ислямистите в Сирия, за да свалят режима на Башар ал Асад. Властите твърдяха, че в камионите са карали само помощи за репресираните от Асад туркмени и че скандалът е поредният опит на „врага“ проповедник Фетула Гюлен да разклати Турция. Вчера зам.-шефът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Ясин Актай призна за мунициите, но уточни, че били за Свободната сирийска армия, а не за халифата.

През февруари Анкара забрани всякакви публикации по случая, а през април и май бяха арестувани 17 войници, 4-ма прокурори и командирът на жандармерията в Адана по обвинения в шпионаж и национално предателство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят