Пръстени и гердани в декларациите на магистратите

Съдиите, прокурорите и следователите, членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), които не са магистрати, главният инспектор и инспекторите към съвета да декларират пред Инспектората бижутата си, скъпоценни камъни, нумизматични колекции и произведения на изкуството, чиято обща стойност надхвърля 10 000 лева.

Това е едно от предложенията за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) на Министерство на правосъдието (МП), качен за обществено обсъждане на сайта на ведомството. В декларацията трябва да се посочват още и недвижимото им имущество, както и това на членовете на семейството им и на лицата, с които са във фактическо съжителство. Новост е обявяването на подаръци над 500 лева и придобивки, купени на цена под пазарната им стойност.

„Ако е закупена кола на пазарна стойност 100 000 лв., а за нея са платени 2 хил., очевидно е субсидирана от някой“, мотивира предложението зам.-министърът на правосъдието Петко Петков.

Декларациите пред Сметната палата не отпадат.

Ще се правят и проверки за конфликт на интереси.

Законопроектът предвижда разширяване на правомощията на Инспектората към ВСС (ИВСС). Ако инспекторите открият несъответствие в декларациите, ще извършат втора проверка, при която могат да поискат падане на банковата тайна и информация от масивите на МВР за конкретен магистрат. Такива проверки ще се правят веднъж годишно, при атестация и при кандидатстване за шефско място в съдебната система.

ИВСС ще може да се сезира по медийни публикации и сигнали.

Промените в ЗСВ предвиждат и по-голям интегритет при парламентарната квота във ВСС. Депутатите трябва да обосновават предложените от тях номинации за съдебни кадровици - откъде ги познават и откъде имат наблюдения върху работата им. „Трябва да се носи политическа отговорност“, обясни правосъдният министър Христо Иванов.

ЗА ПРОКУРОРСКИТЕ ПРЕПИСКИ

Неслучайно разпределение на делата

Отпада случайното разпределение на преписки при прокурорите. Ще се посочва кой обвинител по кое дело да работи. Отпада и възможността за проверки. Ще се образуват направо дела.

Предвижда се и децентрализация на прокуратурата. По-висшестоящият прокурор да не може да дава указания на подчинен.

Предвижда се и закриване на скоро създадената Върховна административна прокуратурата. Ще се замести от отдели.

ПО СЪВМЕСТИМОСТ

Хем ще съдят, хем ще кадруват

Очаквано сред предложенията е и разделянето на съдебния съвет на прокурорска и съдийска колегия. За разлика от досега, кадровиците вече няма да напускат работните си места. Ще продължат да упражняват функциите си на магистрати или задълженията си в други юридически професии. Ако този текст беше в сила сега, представляващата ВСС Соня Найденова щеше да работи като съдия.

Промените в ЗСВ предвиждат и липса на възможност в съдебния съвет да се гласува с „въздържал се“.

КАРИЕРИ

При повишение пишат есе за живота

При писмения конкурс за повишаване магистратите ще пишат есе по актуален обществен въпрос. Според МП тази форма ще им позволи да изразят отношението си към ценностите на конституцията.

Ще се проверяват и знанията по право на Европейския съюз и международното право по правата на човека.

Устният изпит ще се състои от беседа по различни отрасли на правото.

Въвежда се и психологически профил. Досега за влизане в системата се изискваше свидетелство за психично здраве. МП предлага психолози да изследват нивото на стрес на кандидата, умението му за комуникация и разбиране на различни гледни точки, възможността му да се справя с пристъпи на гняв.

Въвежда се и край на номенклатурата. Магистратите ще могат да са началници не повече от два мандата. След края на втория мандат трябва поне пет години да са били отново редови магистрати, за да се кандидатират пак за шефско място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини