Оперетата “Графиня Марица” отново на търновска сцена Представят постановката с нови попълнения сред солистите

Валери Жаблянов: Мотивите за исканата оставка са образец за политически произвол и фактологическо слабоумие

Доналд Тръмп с мярка срещу модифицираните пушки

ГЕРБ посочи 3 аргумента за оставката на Жаблянов

ДПС не участва в дебатите за исканата оставка на Жаблянов

Петър Москов: Натискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Вашингтон забрани карикатури на Мохамед в метрото

Транспортните власти във Вашингтон не позволиха на правозащитна организация да постави в метрото на американската столица карикатури на пророка Мохамед.В началото на май American Freedom Defense Initiative /AFDI/ организира в Гарленд, щата Тексас, изложба от карикатури на пророка.

AFDI организира кампания в защита правото на свобода на словото. По време на изложбата в Гарленд избухнаха разправии, при които се стигна до стрелба и смъртта на двама невъоръжени, които нападнаха полицай, охраняващ залата, в която бяха изложени карикатурите. Въпреки тва организаторите на мероприятието решиха да покажат във вашингтонското метро карикатурата, спечелила първата награда в конкурса. Само че транспортните власти решиха да не допуснат това и забраниха излагането в метрото на каквито и да било плакати и рекламни материали с политическо, религиозно и пропагандистко съдържание, предаде Би Би Си, цитирано от БГНЕС.

Основателят на AFDI Памела Гелер остро критикува това решение и го определи като атака срещу свободното слово. На своята страница в интернет тя написа, че подобни отстъпки към терори са пълно поражение. “Тези страхливци могат да заявят, че се грижат за безопасността на гражданите, но аз твърдя обратното. Те правят така, че за американците, където и да се намират, ще стане много по-опасно.”

На плаката, който Гелер искаше да постави в метрото, е изобразен брадатия пророк Мохамед с чалма, размахващ меч и крещящ: “Нямате право да ме рисувате!”. А художник с молив в ръка му отговаря: “Затова те рисувам”. Памела Гелер твърди, че карикатурата изразява политическа позиция и не съдържа никакви призиви към насилие. Нейната организация, чиито критици обвиняват в ненавист към исляма, вече е поставяла оспорвани рекламни плакати в метрото и на автобуси в Чикаго, Филаделфия и Сан Франциско. През 2012 г. нейни плакати се появиха и във вашингтонското метро.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете