На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Миков: Желанието на управляващите за борбата с корупцията е повече говорене

„Желанието на управляващите за борба с корупцията е повече говорене в условия, когато върховенството на закона никак не е на почит. Малкият и средният бизнес го виждат при обществените поръчки, работещият човек го усеща тогава, когато му вземат 408 лв. годишно и му дадат 360 лв.”. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков пред радио К2.

Той добави, че това се прави при съзнанието, че без увеличение на доходите ще продължи икономическата миграция на най-активната част на населението към отворения европейски пазар. „Ние обаче не сме против всички решения на правителството по принцип.

Тогава, когато те са добри, обосновани и разумни- могат да разчитат на нашата подкрепа”, категоричен бе лидерът на левицата. Миков обясни, че има криза в лявото представителство и за това има много причини, но излизането от тази криза е възможно чрез повече контакти с хората. По думите му в една бедна страна като България, левите решения на проблемите са в интерес на 80% от хората и все повече граждани го осъзнават. Той каза още, че за местните избори БСП има за цел налагане на лява рамка и стандарт в местната власт.

„Правим това, защото много години се пропагандираше, че тази власт не е лява или дясна, а социалната политика се прехвърляше изцяло като ангажимент на правителството”, обясни лидерът на социалистите. Той бе категоричен, че е много важно на тези избори БСП да наложи левия профил в местната политика.

„Имаме хората, които ще носят това знаме и аз съм убеден, че то е по-силно от временните неуспехи на лявата политика”, заяви Миков. Лидерът на левицата каза, че БСП категорично подкрепя Сергей Станишев за следващ мандат като президент на ПЕС и повторното му избиране е добро за България.

„Изборът му и неговото ангажиране в политиката на БСП при всички случаи са полезни, защото това би било признание за ролята на БСП сред европейските леви партии”, добави той.

Съдебната власт трябва да има капацитет да се управлява самостоятелно

„В така наречената съдебна реформа става въпрос за налагане на политически контрол върху съдебната власт, смяна на състава на ВСС и осигуряване на контрол върху кадровите решения от страна на политическата власт”, заяви Миков на въпрос, свързан с намеренията на мнозинството за промени в Конституцията. По думите му е явно, че се смесват функциите на ВСС с конкретната независимост по отделните дела на магистратите и разбирането, че когато се овладее висшата съдебна власт, тогава ще може да й се влияе.

„В модерните и демократични държави, съдебната власт трябва да има капацитет да се управлява самостоятелно”, категоричен бе той. Според лидера на левицата отговорността на всяка една от властите се реализира чрез отчетност и по думите му има достатъчно механизми и при съдебната власт да се проявява такава отчетност.

„През последните няколко години, обаче отчетността липсва, защото докладите за дейността на прокуратурата дори не са разглеждани от НС”, обясни той . Миков припомни, че в предишния мандат, като председател на 42-то НС, се е опитал да вкара за обсъждане в зала тези документи, но кворумът е бил умишлено провалян от ГЕРБ, за да не се стигне до дискусия в парламента. „Трябва да направим правосъдието по –достъпно до хората и това може да стане с промени в подсъдността в процесуалните закони”, добави още Миков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.