Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Расовите и половите предразсъдъци могат да се “отстранят” от мозъка по време на сън

Учени са открили, техниката за учене по време на сън може да се използва за премахване на дълбоко вкоренени расови и полови предразсъдъци, пише The Guardian, цитиран от “Фокус”.

Откритията потвърждават теорията, че сънят е уникален прозорец, предоставящ достъп и възможност за промяна на базови вярвания и дори предубеждения, които не знаем, че имаме.

Изследване, ръководено от Сиаокинг Ху от Северозападния университет в Китай е установило, че пускането на звукови клипове по време на сън е отстранило частично расови и полови предразсъдъци, като ефектът се е наблюдавал най-малко седмица по-късно. Ху посочва, че резултатите са изненадващи. “Обикновено очакванията са, че кратка, еднократна намеса не е достатъчна за постигане на траен ефект”, отбелязва ученият.

Освен към явните форми на расизъм и сексизим, проучването е било насочено към т.нар. скрити предразсъдъци, които влияят на общуването. Дългосрочният онлайн проект “Имплисит” на психолози от Харвард показва, че 80 процента от хората имат предразсъдъци срещу възрастните, например, както и че хората често имат предпочитания към бели пред черни лица. Друго изследване е установило, че тези предубеждения имат последствия – при игра, в която указанията са да се стреля само по хора, носещи оръжие, играчите са склонни да стрелят по невъоръжени чернокожи играчи. Друго проучване разкрива, че университетските преподаватели, пишещи препоръки са по склонни да включат елемент на съмнение в препоръките за млади жени, отколкото за представители на мъжкия пол, което намалява шанса на първите да бъдат наети на работа.

“Тези предразсъдъци са изучени”, казва Ху. “Те имат ефект, дори когато подхождаме с добри намерения и се опитваме да ги избегнем. Нещо повече, ние често не съзнаваме влиянието им върху поведението ни”. По време на опитите, които са описани в публикация в журнала Science, Ху и екипът му са провели с участниците упражнения, насочени срещу расови и полови предубеждения. Учените са показвали на доброволците женски лица заедно с думи, свързани с математика или наука и лица на чернокожи хора заедно с приятни думи. Упраженията са били придружени от специфични звукови сигнали. Следващият етап от експеримента се е провел по време на 90-минутен сън.

Когато участниците са преминали във фаза на дълбок сън, без тяхно знание, звуковите сигнали са били възпроизведени многократно. Тестове са показали, че след прилагане на звуково въздействие по време на сън участниците са били по-малко склонни да проявяват предразсъдъци.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете