Москов: Връща се възможността за приватизиране на болници

Здравната каса ще сключва договор само с болници, които могат да предложат комплексно лечение на пациентите. Връща се и възможността за приватизиране на отделни болници. Информацията съобщи пред Дарик здравният министър д-р Петър Москов като част от реформите, които смята да предприеме.

Москов е категоричен, че болните ще могат доплащат за своето лечение вече само и единствено чрез осигурителен фонд, като ще им се отнеме възможността да дават пари директно на болницата.

„Националната каса ще сключва договори само с такива лечебни заведения, които ще гарантират цялостния алгоритъм на лечение – като кадрови състав, като специалисти, апаратура, логистика. Т.е. когато от наше име следващата година Касата сключи договор с една болница или с група болници, тя трябва да гарантира, че като влезете в едната от тях, тя трябва да има алгоритъма, по който ще ви бъде съставен план и график на лечението. Защото парите, които са дадени за вашето лечение, вече са изхарчени”, обясни министърът.

„Доплащане на ръка няма да има. Начинът да влезеш в допълнителен пакет при настъпване на заболяването е да имаш договор с фонд. Кеш между лечебно заведение и болница няма да има”, категоричен беше д-р Москов.

Министърът за пореден път подчерта, че не желае да се кандидатира за кмет на столицата. По неговите думи „при всички положения в някакъв етап от живота му щял да се върне към професията си като анестезиолог”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.