16 държави участват във фестивала "Златната липа"

Третото издание на фестивала "Златната липа" в Стара Загора ще покаже 34 филма от 16 държави. По традиция форумът за ново европейско кино започна в събота вечер с пищно дефиле по червения килим под липите и с прожекция в Оперния театър на украинския филм "Русалке моя, моя Лорелай". За създаването му лично и подробно разказаха режисьорът Нана Джорджадзе, изпълнителят на главната женска роля във филма Катерина Молчанова и продуцентът Валери Калмиков. Церемонията пък бе водена от Веселин Плачков - актьора, изиграл образа на Апостола на Свободата във филма "Дяконъ Левский".

В рамките на 5-те фестивални дни тази година ще бъдат показани общо 34 филма от 16 държави, включително от Косово. Те са подбрани внимателно от общо 150 заглавия и ще бъдат прожектирани в залите на Операта и библиотеката. 11 от лентите са включени в конкурсната програма и ще се борят за награди. Ще ги оценява международното жури, в което влизат утвърдени кинотворци от България, Белгия, Естония, Испания и Литва. Председател е проф. Станимир Трифонов, режисьор и продуцент на множество игрални и документални филми и хитови сериали.

Входът на всички прожекции и съпътстващи събития и тази година е свободен, обяви създателят на фестивала и негов директор режисьорът Магдалена Ралчева.

Днес носителят на специалната нагарада "Златна липа" старозагорецът Васил Михайлов ще получи своята статуетка и на специална церемония ще засади дръвче в алеята на славата редом до отличените в предишни издания артисти Мария Статулова и Джанкарло Джанини.

"Тазгодишното издание е доста по-различно, с голямата палитра от различни европейски филми. То ще предложи изключително различно европейско кино - жанрово кино. То е приоритет на Холивуд и е отричано от много европейски режисьори. Но в селекцията тази година жанрово филмите са с изключително ярък авторски почерк", каза на пресконференция режисьорът Магдалена Ралчева. Има и експериментални филми, както и присъствието на темата за различните хора, които отстояват онези високи морални ценности, които започват все повече да убягват на нашето общество, добави Ралчева. Тя поясни също, че тази година съпътстващата програма е посветена на 100-годишнината на българското кино.

Актьорът Ивайло Христов ще представи книгата си "Актьорът в киното". Дискусията "100 години българско кино" ще събере в една зала много от обичаните български актьори, а във фоайето ще се открие уникална изложба с оригинални афиши на български филми от миналото, които са от личната колекция на Магдалена Ралчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура