Цачева: Нека помним престъпленията и политическото насилие, за да не ги допуснем никога повече

Нека помним престъпленията и политическото насилие, за да не ги допуснем никога повече, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на Националното поклонение в памет на жертвите на тоталитаризма „Мост между поколенията“ в концентрационния лагер „ТВО-Белене“ на остров „Персин“ – гр. Белене, съобщиха от пресцентъра на парламента.

„Изправяме се тук – на това място, белязано с насилие, зловещи примери на бездушие и жестокост. Десетилетия наред всеки ден тук на изпитание са били подлагани моралните устои и вярата на хиляди хора. В месеците и годините на своя затвор хиляди са търсили своя път към запазването на собственото си достойнство пред лицето на анонимната и безнаказана жестокост. Този остров е бил свидетел на насилие, извращения и предателства, до дъното на които може да стигне човешката деградация, но също така и на истински примери на героизъм и солидарност”, добави Цачева.

„Това място е било замислено като лаборатория за смазване на личността, като зловещо оръжие срещу представителите на опозицията и заплаха срещу всеки, който би се противопоставил на тоталитарния режим. Именно тук по-възрастните затворници, спасявайки живота на по-младите, създадоха мост, който преминава отвъд островите на политическото насилие. Вярата и достойнството на онези, запазили живота на другите, изграждат основите на този мост, което ни дава сили да продължим напред, за да не допуснем никога повече българи да се превръщат в жертви на политическо насилие”, посочи тя и допълни, че след началото на демократичните промени жертвите на тоталитарния режим – онези, които преодоляха концентрационните лагери, простиха на своите палачи, въпреки че палачите не поискаха прошка. „Бившите затворници и репресираните от тоталитарния режим искаха да сложат край на спиралата от омраза, страх и насилие, чрез която тоталитаризмът ограбваше човешкия живот. Отговориха им със забрава, с подмяна на паметта за стотиците загинали и стотиците хиляди, чиито живот и съдби бяха разрушени”, уточни тя.

По думите й обаче избираме да помним престъпленията и политическото насилие, за да не ги допуснем никога повече. Цачева коментира, че избираме върховенството на закона пред политическото насилие във всичките му форми. „Избираме да съхраним паметта на загиналите и да предадем почитта си към тях на следващите поколения като опора на демокрацията и защита на човешкото достойнство. И от този наш избор зависи как ще продължим да изграждаме нашата национална общност. Чрез колективна и гузна забрава, или като пълноценна и достойна общност на паметта”, заяви Цецка Цачева.

„Насилието е нетрайно. Съхранената памет за силата на човешкия дух е победа над насилието. Нека заедно преминем по мостовете между поколения, издържали на толкова изпитания и съмнения. Нека пренесем с нас вярата и достойнството, които са ни така необходими и в днешния ден. Ди ги пренасяме всеки ден – дотогава, докато направим своя морален избор за отстояване правото си на различие. Защото това са основите, върху които ще продължим да изграждаме бъдещето на България”, каза още председателят на Народното събрание

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини