Руски изтребители спряха американски миноносец в Черно море

Американският разрушител (ескадрен миноносец - б.а.) "Ross" изпробва бойната готовност на руската бойна авиация, предават световните агенции.

Корабът излязъл от румънския порт Констанца и се отправил в посока руските териториални води в Черно море. Съдът се движел буквално по допирателната на руската акватория и това подразнило ВВС на Москва. По тревога били вдигнати изтребители "Су-24", които принудили "Ross" да се върне в международни води.

Онлайн изданието "Нюзру" припомня, че миналия април същите самолети изплашиха не на шега друг американски разрушител "Donald Cook". Въоръжени само с електронни оръдия, Сушките*, както галено ги наричат руснаците, буквално изгасили цялата апаратура на американците, предава bTV.

Конфронтациите между руските войски и силите на НАТО вървят по всички точки на общата им граница. Русия многократно вдигаше по тревога бойната авиация на страни от алианса като им пращаше "на гости" изтребители или даже стратегически бомбардировачи като Ту-95. През последните месеци изобилства и от инциденти по море. През април предполагаема руска подводница дори се улови в мрежите на британски траулер и едва не го потопи. В отговор НАТО проведе подводни учения край Норвегия.

Смята се, че подобни провокации и леки нарушения на акваторията или на въздушното пространство са метод за проверка на действията на противника и разучаване на неговата тактика.

*Сушка е малко хрускаво геврече, което обикновено се хапва с чай. Играта на думи идва от факта, че на галено самолетът би трябвало да бъде наречен „Су”-шка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят