Бюджетният излишък ще бъде 1,15 млрд. лева за май

Бюджетният излишък през май ще достигне до 1,15 млрд. лева, сочат прогнозите на Министерството на финансите. Това е повече от очаквания излишък по програма, но по-малко от прогнозата на финансовия министър, направена през седмицата.

Той очакваше бюджетен излишък от 1,3 млрд. лева. Причината за по-малката прогноза е увеличението на разходите, свързани с усвояването на средства по оперативните програми и фондовете на ЕС.

Размерът на разходите по консолидираната фискална програма за първите пет месеца на 2015 г. остава близък номинално до отчетените за същия период на предходната година.

За сравнение към май миналата година бюджетът завърши с дефицит от 888,6 млн. лв.

Окончателните данни на финансовото ведомство показват, че към края на април бюджетът има излишък от 1,06 млрд. лева. 536,5 млн. от сумата се дължи на превишение на приходите над разходите по националния бюджет. Останалите 530,1 млрд. са излишък по европрограмите.

Общата сума на данъчните постъпления и осигурителните вноски към края на април възлиза на 8,3 млрд. лева, което представлява 34,6% от планираните за годината приходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес