Империята на Блатер ще отвърне на удара

“Черен ден и срам за футбола” – с такива заглавия излезе европейският печат (повече виж вдясно) след преизбирането на Сеп Блатер за президент на ФИФА. 79-годишният швейцарец спечели пети мандат и ще управлява световната централа минимум до 2019-а въпреки разкритията за грандиозна корупция, машинации, подкупи в размер на 150 милиона долара и арестуването на 14 висши функционери. На първия тур Блатер не успя да събере необходимите две трети от гласовете (не му достигнаха 7), но резултатът 133:73 в негова полза отчая съперника му принц Али. И претендентът се отказа от втори тур, на който Блатер би могъл да спечели лесно със 105 гласа (50% плюс един глас).

Веднага щом се бетонира на върха, империята на Блатер започна да се стяга да отвърне на удара. “Аз прощавам, но не забравям”, каза многозначително президентът на ФИФА по адрес на УЕФА и нейния шеф Мишел Платини. Франзузинът и ръководената от него организация опитаха да свалят от власт вечния Сеп. Говори се, че Блатер има намерение да намали с един европейските финалисти на световни първенства и да даде тази квота на друг континент, където има верни поддръжници. Решението можеше да бъде взето още в деня след конгреса, но явно управляващите изчакват. Засега на мондиала в Русия през 2018 г. европейските отбори ще бъдат 13 плюс финалиста, а на турнира в Катар през 2022 г. остават 13.

“Омразата идва не един човек, а от една организация, която от 1998 г. насам не иска да приеме, че съм президент на ФИФА”, заяви още Блатер, който през 1998-а победи на изборите Ленарт Йохансон, тогавашния президент на УЕФА. А за осъществените от ФБР арести на свои приближени швейцарецът каза: “Да не забравяме, че САЩ загубиха изборите за домакинство на световното през 2022 г. и спонсорират моя съперник принц Али. Това намирисва... Ако едно разследване се води коректно, е полезно. Не се тревожа за себе си. Защо да ме арестуват? Не съм вземал подкупи. Ако има корумпирани, това са единици или малки групи. Всеки си носи личната отговорност.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят