На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Здравната каса пести по 61 387 лв. дневно от болниците

След задължителното чекиране на лични карти – още икономии

Управителят на НЗОК д-р Глинка Коминов: Залагаме две нови мерки за намаляване на преразхода при онкомедикаментите

Смяна на терапия – само при липса на ефективност

Само от 1-и до 17 май НЗОК е спестила 1 043 581 лв. или по 61 387 лв. на ден, след като въведе изискването приемането и изписването в болница да става задължително с лична карта. Това съобщи пред „Труд“ д-р Глинка Комитов, чиято прогноза е до края на месеца да се икономисат още толкова средства. А през април, когато влезе в сила мярката, източването бе намалено с 2,3 млн. лв.

Разбивката за май показва, че заради „ситото“ с документа за самоличност по клиничните пътеки са платени 973 000 лв. по-малко, за лекарства – с 12 140 лв. по-малко, за импланти – 28 000 лв., и за клинични процедури – 30 000 лв.

Перо, по което по традиция има преразход, освен в болничната помощ, са онколекарствата (до края на годината тук той ще е 59 млн. лв.) „Той се се дължи на увеличаването на броят на плащаните от НЗОК медикаменти, но и на по-високата им, особено за новите молекули“, посочи управителят на касата. За да се ограничат разходите, д-р Комитов е предложил на Надзорния съвет до края на годината да проработят два вида нови мерки. „Едните са при започване на лечението, а вторите при продължаването му (или при смяна на терапията с друг медикамент)“, обясни д-р Комитов.

Целта на първите е да дадат обективна оценка на степента на онкозаболяването, като се предоставят нужните параклинични изследвания. Става дума за лабораторните и за образна диагностика, да се посочи дали преди това е имало предхождаща базисна онкотерапия, дали има попълнени становища от специализирани комисии, които са за старт на лечението и каква е диспансеризацията. „При втората група ще трябва да се предоставят всички тези данни, и но и доказателства, че настоящата терапия не е ефективна и затова се налага смяната й“, каза още д-р Комитов.

Ефектът от мерките при лекарствата за рак

Очакваният ефект от двете мерки е да се редуцират здравноосигурените българи, които се нуждаят от онколечение или смяна на медикамент. „Но това значи, че ще се помага само на наистина нуждаещите се, и то с най-подходящата за тях терапия“, заключиха от НЗОК.

Всеки трети против сливане на болници

Всеки трети, или 32% от анкетираните българи са против окрупняването на лечебни заведения, което предвиждат реформите на здравния министър д-р Петър Москов. Това показват данните от проучване, представено от Националната пациентска организация. Други 12% не могат да преценят дали са „за“ или „против“ мярката, а Москов подкрепят 56 на сто.

„Това значи, че министърът трябва да убеди 1/3 от хората в правотата на промените“, коментираха от НПО.

А в малките населени места, където се закриват болници, 89% от анкетираните настояват да остане някакъв нов тип лечебница.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.