Народът пропищя от калпави телефони

Потребителите у нас се жалват най-много от дефектни телефони, битови уреди и фалшиви намаления. Това показват данните за май на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

За месец във ведомството са постъпили 1300 жалби плюс планови проверки. Инспекторите на ведомството за месец са извършили повече от 2800 проверки и са съставили 260 акта.

В 70% от случаите оплакванията имат основание и комисията се произнася в полза на потребителите. Сред другите групи продукти, с които хората най-често имат проблеми, са обувките, сочи стастиката на КЗП.

Най-много оплаквания са постъпили в София - 240. В града са съставени и най-много наказателни актове - 57. Наред с оплакванията от комуникационна техника и битови уреди столичани се жалват също така от туристически услуги и мебели.

Най-честите нарушения при туристическите услуги са заблуждаващи надписи за вида, наименованието и дори категорията на предлаганите хотели. Нарушение е също така, ако цените са в чужда валута без равностойност в български левове.

Във Варна постъпилите жалби за рекламации са около 100 и засягат мобилни телефони, електрически уреди, компютри и части за тях и др. В Бургас от постъпилите 70 жалби повече от 50% са за мобилни телефони, компютри и телевизори, а след тях се нареждат рекламациите на домакински електроуреди.

Най-малко са оплакванията в регионалната дирекция на КЗП в Монтана, където потребителите са сигнализирали преди всичко за проблеми с мобилните телефони, битови уреди и услуги.

Комисията за защита на потребителите също така е длъжна да следи за безопасността на стоките, които се предлагат по магазините. За месец ведомството е успяло да направи 247 проверки преди всичко във Варна, Русе и Пловдив. В резултат са забранени 10 продукта, които са се оказали опасни за децата.

В Русе пък търговец е злоупотребил с дължината на домакинското фолио, като е лъжел потребителите за нея.

Най-много инспекции в туристически обекти са извършени в областите Бургас, Русе и Варна - близо 40% от общо 277 за цялата страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес