Саакашвили стана губернатор на Одеса

Украинският президент Петро Порошенко назначи вчера за губернатор на Одеска област бившия грузински президент Михаил Саакашвили, когото нарече "голям приятел на Украйна", предаде АФП.

"В Одеса има много проблеми - запазването на суверенитета, териториалната цялост, независимостта и мира", заяви Порошенко. "Основната ни цел е да оставим зад нас изкуствените конфликти, налагани изкуствено на това невероятно общество", каза Саакашвили. И се зарече заедно с Порошенко и неговия екип да "построим една нова Украйна".

Русия реагира гневно на назначението. "Саакашвили - обвинен за многобройни престъпления срещу грузинския народ, става губернатор на Одеса. Много символично за киевския стил на демокрация", написа в туитър Константин Долгов от руското МВнР. Саакашвили е обвинен в родината си в злоупотреби с власт и има издадена заповед за ареста му.

Одеса, която е под контрола на правителствените сили на Украйна, стана арена на кървави сблъсъци миналия май, завършили със смъртта на около 50 проруски протестиращи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят