В жалба до КЗД - не пускат роми в църква

Роми от столичния кв. „Факултета“ не се допускат в молитвения дом на Българската божия църква в района. Това са се оплакали от „Национална мрежа на здравните медиатори” в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), което органът ще разгледа на заседанието си идния четвърък.

Според жалбата сградата била отнета от държавата заради незаконен строеж, а после била върната на църквата. В молбата за безвъзмездно ползване обаче е посочено, че църквата може да се посещава от бедни роми. Само че това не се случва.

Столичанката В. З. от София пък се жали от ръководството на НСА „Васил Левски”. Тя посочва пред комисията, че работи в НСА от 1987 г., но била принудително пенсионирана, като до акта се стигнало и след упражняване на тормоз. "Жената иска да разбере защо спрямо нея е прилагана агресия като викове и закани, при положение че на работа остават хора, които преди нея били със стаж и навършени години за пенсия", става ясно от съобщение на КЗД. На първото й заседание е бил даден срок на столичанката, ако реши, да представи допълнения за привикването на нови страни по случая.

КЗД ще разгледа и жалбата на М. К. от с. Александрово, Ловешко. Оплакванията й са срещу служители на ръководството на Клуба на пенсионера и инвалида в селото заради тормоз и дискриминация по признак етнос. Жалбоподателката, която работи там, е от ромски произход. Предстои изслушване на посочен от жената свидетел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини