Свещеник: Грешно е да се слага на гробовете храна

Дори и на Задушница вярващите допускат много грешки и без да съзнават, извършват езически ритуали. Това твърди пред "Марица" известният свещеник от Пловдив отец Еленко Йосифов.

„Житото, виното, подавките - с тях не храним покойника. Грешно е да се слага на гробовете храна, защото нея я ядат и птиците и бездомните кучета. И така оскверняват гробовете. Храната, която даваме, е милостиня. Защото Бог иска милост. Когато другият я приеме, нека каже най-кратката молитва за покойния: „Бог да прости раба”. Да спомене името му и да се прекръсти. Така измолваме от всеки, на когото подаваме къшей хляб, да спомене нашия близък”, убеден е свещеникът.

Той разкрива какво още не трябва да правим:

„Когато идем на гроба, там има само пепел и пръст. Но те за нас са свещени, защото там за последно сме изпратили нашите близки. Там се молим, защото знаем, че един ден те ще възкраснат от мъртвите. Слагането на храна в гробовете на погребение, както и отгоре, е езически ритуал. С него неукият християнин мисли, че ще нахрани душата, защото приживе човекът обичал да хапне това или онова. Виждам да палят цигари на гробовете. Това е кощунство. Запалената цигара е като да запалиш свещ на дявола.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони