4000 души се събраха в съботния ден в центъра на Монтана, за да се веселят и почерпят по случай празника на областния град.
Тържествата за Свети дух започнаха на площад "Жеравица" с фестивала на народната кухня и занаяти "Бабина душица". Майстори-кулинари представиха традиционни за региона манджи и мезата, които бяха дегустирани от публиката и жури начело с кмета Златко Живков.
В центъра на града закъкри и огромен "Юнашки тиган", в който бяха хвърлени 60 кг пилешко месо и над 100 кг зеленчуци и подправки. Готвенето на пилешката каварма - общо 1000 порции, продължи цели три часа. После под сянката на чинарите в центъра на града домакини и гости опитаха от ястията, а самодейни състави от общината веселиха всички с песни и танци.
Кметът Златко Живков пък получи подарък 20 литрово буре със специална сливова ракия. Още на място градоначалникът отвори бъчонката и почерпи всички на площада. Тържествата по случай Свети дух продължават в неделя и понеделник.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш