Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Цените на плодовете и зеленчуците най-сетне падат през май

След като през април цените на плодовете и особено на зеленчуците се задържаха твърде високи, през май се наблюдава характерното за сезона поевтиняване на голяма част от тях, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

През този месец краставиците поевтиняват с 40 процента, зелените салати – с 48 на сто, а репичките – с 26 на сто. В сравнение с предходния месец цените на българските оранжерийни домати са се понижили с 11 на сто, а на тези от внос – с 25.7 на сто.

С изчерпването на количествата картофи от старата реколта цената им през май се е повишила с 8 на сто. През този месец цената на лимоните се качва с 25.8 на сто, а на ябълките – с 14.3 на сто.

В сравнение със същия месец на миналата година има поевтиняване само на картофите с 20.6 на сто и на репичките – с 5.6 на сто.

Ръст на годишна база има при доматите (30-40 на сто), краставиците (6 на сто), ябълките (9.4 на сто), бананите (13.2 на сто) и лимоните (13.7 на сто). Цената на салатите се задържа значително над нивото от миналата година, но поскъпването на годишна база е значително по-малко от това през април, отчитат в ДКСБТ.

През май няма промяна на цените на ориза и брашното, зрелият фасул поевтинява с 2.5 на сто, а захарта поскъпва с 0.8 на сто.

Слънчогледовото олио поскъпва с 3.6 на сто, а яйцата поевтиняват с една стотинка. През месеца кравето сирене поевтинява с 4 процента, кашкавалът – с 0.3 на сто, а кравето масло с 0.7 на сто. ДКСБТ отчита през май поевтиняване на свинското и на пилешкото месо в порядъка на два-три процента, а на местните произведения с близо два процента.

На годишна база кравето сирене поевтинява с 4.6 на сто, кашкавалът тип “Витоша” – с 6 на сто, а цената на кравето масло се е повишила с 3.8 на сто. Цената на свинското месо поскъпва спрямо май 2014 година с 1.4 на сто. Поевтиняване спрямо предходната година има при месните произведения в диапазона 4-8 на сто и на пилешкото месо – с 5 на сто.

За пореден месец е отчетен спад на цената на фасула, като през май поевтиняването му на годишна база е 21.3 на сто. За година цената на захарта е паднала с 14.2 на сто, отчита ДКСБТ. Спрямо година по-рано брашното поевтинява с 1,2 на сто, оризът поскъпва с 4 процента, а яйцата – с една стотинка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете