Два милиона турци празнуваха превземането на Константинопол през 1453 г.

Седмица преди парламентарните избори в Турция близо 2 млн. души се включиха в митинг в Истанбул по случай годишнината от превземането на града от османците през 1453 година, съобщиха световните агенции. Митингът се проведе под открито небе в специално построения за тази цел огромен площад „Казлъчешме“ край брега на Мраморно море.

Шпалир от войници в османски униформи посрещна турския президент Реджеп Ердоган и съпругата му, които пристигнаха с хеликоптер.

В словото си Ердоган нарече превземането на Истанбул една от най-грандиозните победи на турския народ, променила хода на световната история. Честването на годишнината премина в атмосфера на предизборен митинг на симпатизантите на управляващата Партия на справедливостта и развитието, които с лозунги и възгласи демонстрираха привързаността си.

В неделя се навършват две години от антиправителствените протести за парка "Гези“ в Истанбул, при които имаше жертви и бяха потушени със сила от властите. Активисти на движението планират с различни изяви да отбележат годишнината, но властите обявиха, че ще забранят достъпа до централния площад "Таксим“ и "Гези“, за да не се допуснат демонстрации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят