Илияна Йотова: България да поиска особен статут, няма къде да настаняваме бежанци

"Слагаме тигана, преди да сме хванали рибата. Цялата тази политика ще стане факт, когато бъде приета от Съвета на министрите, който се очаква в края на юни. Засега, все още, е проект на ЕК. Непрекъснато има дискуисии в Комисията по вътрешна сигурност на ЕП, но всички тези неща бъдат в крайния си вариант в края на юни". Това каза евродепутатът Илияна Йотова пред БНР по повод решението, че България трябва да приеме още нелегални мигранти при евентуалното въвеждане на "квоти за бежанци"

България, Малта, Гърция, Италия и Испания са страни, които наистина понесоха най-сериозния натиск от бежанските вълни. Естествено, не сме в ситуацията, в която са Италия и Гърция, така че очевидно не сме в тази графа, в която може да бъде задействан чл. 78 от Договора - за бежански вълни от третия свят. Едновременно с това ние също имаме своите проблеми. Аз твърдя, че България все още не се е оправила от онази шокова ситуация през 2012 г., когато буквално в рамките на 2 месеца на наша територия стъпиха над 10 000 души. Затова тези страни трябва да бъдат извадени извън скоба, извън това "приложение 1" и "2", които предлага ЕК, в които се определят квотите за всички държави членки. Тази позиция, според мен, трябва да бъде защитена много аргументирано от българското правителство в края на юни. Ако погледнете списъка на 6-те или 7-те приемателни пунктове в страната, които имаме, ще видите, че техният капацитет е почти изчерпан. Няма къде повече да бъдат настанявани тези хора. А няма и какво да се лъжем – условията за живот там са все още доста мизерни.

От своите разговори в ЕП Йотова е убедена, че страната ни ще срещне разбиране, ако има единна българска позиция. Тя заяви, че дори и част от мерките за борба с миграцията по море, предвидени от ЕК, да бъдат приложени, натискът върху българската граница ще бъде засилен многократно. Йотова се обяви за дострояване на стената по българо- турската граница. Според нея страната ни трябва да поиска "особен статут" и да не участва с прием на квоти на нови бежанци от други страни-членки, в които те вече пребивават в следващите 2 години.

Евродепутатът Светослав Малинов допълни, че проблемът с бежанците ще бъде основен проблем на Европа, дори когато всички останали проблеми се разрешат. Бежански поток към България е имало винаги, но от 1000 -1200 души в миналото, изведнъж става дума за 10 пъти по голям брой. Според него е в наша полза, че се говори за промяна на правната рамка за бежанците, защото прецедентът може да бъде използван и в бъдеще. "Само, че първото приложение на тази нова политика, наистина е несправедливо към България. Държавата, само преди година и половина – две, беше във същото положение, в каквото сега са Гърция и Италия. Само че тогава ние се справихме сами. Разбира се, с помощ от ЕС, но ние просто поехме тази бежанска вълна" каза Малинов. Той заяви, че не пледира за разселване на бежанците на българска територия, но пледира за това държавата ни да не приема солидарно още мигранти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини