Капитан Петко войвода се сдоби със звезда на славата

Актьорът Васил Михайлов, запомнен с емблематичната роля на Капитан Петко войвода, посади липа и откри своята звезда на славата в алеята на кинофестивала "Златната липа" в Стара Загора.

77-годишният заралия е тазгодишния носител на специалната награда на кинофорума за ново европейско кино. Той се развълнува от изпълнението на местен фолклорен клуб на песента за Капитан Петко от едноименния филм и съжали, че е пресипнал и не може да се включи. Затова пък показа своята звезда на внука си Юлиан.

Михайлов призна, че досега не е садил дръвче, но хвърли бастуна, запретна ръкави и се справи с малко помощ от колегите си Любен Чаталов и Веселин Плачков.
На 3 юни на закриването на фестивала актьорът ще получи и статуетката на "Златната липа" за цялостен принос. Михайлов си спомни и ученическите години в Стара Загора, когато все още искал да става оперен артист. "На 17 години пях Сусанин на един конкурс и Ана Томова Синтова я бях изплашил с гласа си", разказа актьорът.

За легендарната си роля на Капитан Петко си спомня, че първоначално не харесал първите три серии, но сценаристът Николай Хайтов го убедил с думите "ще видиш какво ще стане". "Помня, че 9 хиляди души ме чакаха на откриването на един паметник на Петко войвода, чувствах се като сегашните холивудски звезди. Като пристигнах с волгата народът се изсипа върху колата и усетих как започнаха да се огъват ламарините", спомни си актьорът, а милиционерите тогава се притеснили от безредиците. "Спокойно аз играя във Военния театър", отвърнал хладнокръвно актьорът.

Сега признава, че отказва да участва в родни филми, защото му предлагат слаби сценарии. Иначе продължава да играе в 5 пиеси на 3 театъра. Благодари и на организаторите на кинофестивала в родния му град. Призна, че като научил за него веднага поискал да гостува.

"Трудно се провокира и поддържа вкуса към европейско кино. Оценявам вашето доверие и съм убедена, че сред всички селектирани 34 филма от 16 държави, вие ще намерите най-доброто и най-хубавото за вас. Тази година фестивалът минава под знака на 100-годишнината на българското кино. Фестивалът ще я почете с най-новите български ленти и богата съпътстваща програма", каза на откриването директорът на феста Магдалена Ралчева.

Средно по 12 прожекции на ден до 3 юни, могат да се видят безплатно в залите на Държавна опера Стара Загора и на Регионална библиотека "Захарий Княжески".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура