Кметът на старата столица и посланикът на Англия обсъдиха АМ Велко Търново-Русе

Дуа Липа и Стормзи взеха по два приза БРИТ

Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Бизнес дама строи мистичен средновековен замък в община Гърмен

Средновековен замък се извисява от известно време в красива гориста местност между селата Огняново и Марчево в размирната напоследък община Гърмен, множеството кули и бойници привличат погледа на минаващите, защото особено в мрачно и дъждовно време гледката е направо мистична, пише struma.bg.

Всъщност това е един от последните четири новостроящи се хотела в известния с минералната си вода курорт. Странното е, че почти никой не знае с точност кой стои зад причудливото строително начинание.

“Мисля, че е на бизнесмен от Гоце Делчев, но си проверете”, казва кметът на Марчево Борис Кунчев. Кметицата на Огняново Димитрия Гюрова също не знае, но обяснява, че го вижда от прозореца на кметския си кабинет и дори прави важно уточнение, че по наляво в гората има още един замък близнак, който е скрит зад дърветата и в момента е на ниво груб строеж.

Проверка на struma.bg в администрацията на Гърмен установява, че най-новият хотел се строи от неврокопската бизнес дама Малинка Иванова чрез фирмата й ЕТ „Малинка Иванова – Валентина“.

В момента в Огняново и Марчево има общо 14 действащи хотела, 7 къщи за гости, четири нови хотела в строеж и 2 пред пускане, т.е. общо скоро ще надхвърлят 30.

„Тук има бум на туризма, особено през последните години, според статистиката за 2014 г. около 35 000-40 000 туристи са минали през Огняново, което за нас е много добре, защото младите хора намират работа в хотелите, производителите на екологична продукция – домати, чушки, краставици, месо, мляко, сирене, мед и пр., имат гарантирана реализация. На този фон сме много притеснени от атаката срещу качествата на нашата минерална вода и още не мога да си обясня откъде ни дойде този удар „под кръста“. И за себе си нямам обяснение кой лъже и кой казва истината за огняновската минерална вода”, ядосва се кметицата Димитрия Гюрова.

„Сега на целия този фон идва и другият негативен удар по имиджа на общината – конфликтът с ромите в Гърмен. Все още не сме усетили някакъв драстичен отлив на туристи, но хотелиери се обаждат всеки ден да ме питат, какво да обясним на клиентите, които преди да направят резервация, питат: „Опасен ли е арсенът в минералната вода в Огняново?”. Какво да кажа аз, като сама искам отговор, толкова години не беше опасно, как така изведнъж се оказа вредно? Лично съм търсила информация и попаднах на официално изследване на учени за нашата вода, според което съдържанието на арсен при норма 10 микрограма тук е 9,86 микрограма, т.е. сме дори под минималната норма. Кой се опитва да ни удари? Дори си мисля, че сме объркали нечии сметки с бума на туризма и строителството на хотели тук”, обобщава съмнението си кметицата.

Другият болен въпрос в общината – ромското насилие, според нея не е актуален за Огняново. В селото, което е от 2000 жители, живеят 180 роми и почти всички са интегрирани от години, работят, повечето гледат тютюн, плащат си сметките сами, не са като събратята им от квартал „Кремиковци“ в Гърмен.

Последната амбиция на кметицата е заради големия поток туристи да издейства поставянето поне на един банкомат в Огняново, за да могат гостите да теглят спокойно пари при нужда

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете