Фермери премериха сили в картинг турнир

Правителствената армия превзе последния бастион„Ислямска държава“ в южна Сирия

Руснак може да поеме ръководството на Интерпол

Политическият психолог Антоанета Христова: Зад всеки протест има сценарий

Минерален извор отоплява училищата и детските градини в Стралджа

Авария остави без ток целия остров Родос

БСТ И БФС отбелязаха 25 години от златния гол на Емил Костадинов с турнир по джаги

Мустафа Карадайъ: Оставката на злополучния вицепремиер е закъсняла, няма да промени нищо

Райската ябълка дава енергия и лекува Подходяща е за консумация през Коледните пости

15 машини са в готовност да чистят Кюстендил през зимата

Близо 7 млн. германци са силно задлъжнели

Над 300 деца и родители се включиха в празника на здравословното хранене „Вкусна есен“

УМБАЛ Бургас готви календар в помощ на недоносените бебета

Франс Тимерманс: България и Румъния не вървят в пакет при мониторинга

Нагли крадци проникнаха в блок в София и задигнаха колело

Държавата влезе в гърменското гето, роми сами почнаха да бутат къщите си (обзор)

Представители на държавни институции влязоха най-сетне в ромското гето на Гърмен. Съвместни проверки на място правят от строителен контрол, ЧЕЗ, РЗИ, социално подпомагане охранявани от полиция. Разбрали, че чиновниците идат, ромите се покатериха на къщите си и бързо започнаха сами да демонтират покривите, а жените изнасяха багажа от незаконните постройки. „Предпочитаме сами да ги съборим, отколкото багерите да ги рушат“, казаха ромите.

Проверката установи, че само 24 къщи са законни, останалите до 150 са незаконно вдигнати. Има и 26 партиди за ток по които сметките са плащани редовно. Останалите домове са се прикачили към редовните и плащат на тях за израходвания ток. Но от ЧЕЗ заявиха, че това не ги интересува, важното е, че начисленият ток се плаща в пълен размер и редовно.

Кметицата на община Гърмен Минка Капитанова също бе на място и съобщи, че общината започва процедура за насрочване на търг за закупуване на парцелите като допълнителна възможност за узаконяване на постройките.
Гласуваната от общинския съвет цена е 1,10 лева за кв. м.

Освен масираните проверки на институциите, които ще продължат няколко дни, създаденият по настояване на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова щаб търси подходяща сграда за временно настаняване на останалите без жилища ромски семейства. Възможността в момента е – преместване в сградите на някои от старите училища, които са закрити.

В момента в гетото има не повече от 300 роми, останалите са напуснали. Според местните обитатели, пришълците са заминали за Гърция на сезонна работа или са тръгнали към горите , за да берат гъби и билки.

Въпреки това протестиращите от Гърмен не желаят да отменят насрочения за 2 юни митинг. Те продължават да настояват незаконните колиби да се бутнат. Някои от местните жители на Гърмен дори показват нотариални актове за земи на които ромите незаконно са вдигнали постройки. Така хората са лишени от собствеността си. Жандармерията и полицията остава на място.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.