С "Как едва успях да не размажа съпруга си" откриха фестивала "Черната кутия"

Със спектакъла "Как едва успях да не размажа съпругa си" на френската артгрупа "Les Gens Du Quai Company" в неделя вечерта в Градския дом на културата "Борис Христов" в Пловдив бе открито деветото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия".

Постановката е инспирирана от водевила "Чуждата жена и мъжът под кревата" по едноименния разказ на Фьодор М. Достоевски, с него създадената от Ан и Франсоа Лопез и Софи Жерар танцова компания "Les Gens Du Quai" е спечелила куп награди.

Тазгодишното издание на "Черната кутия" ще продължи до 6 юни (събота), а програмата включва 16 спектакъла театър, пърформанс, съвременен танц, концерти и творчески ателиета в изпълнение на творци от 9 държави. На сцените в града под тепетата ще гостуват артисти и трупи от САЩ, Израел, Франция, Белгия, Италия, Полша, Унгария, Австрия и България.

Внушителната театрална и танцова програма е изготвена след прецизна селекция от над 600 кандидатури. Още преди официалното откриване на фестивал австриецът Андреа Хакъл представи своето танцово соло "Земя" и видео инсталацията "Tales in Black and White" в културен център "Тракарт", а сцената пред Стълбите на Каменица своето акробатично шоу "OOups", включващо бийт бокс и жонглиране представиха белгийците от "Jordi L. Vidal Company". Една от най-големите прояви на театралното и танцово изкуство у нас се провежда в партньорство с Министерството на културата и ще премине под знака на обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура