Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Болни от рак се “лекуват” с чесън, белина и керосин

Заради липсата на ефективна профилактика и бърз алгоритъм за диагностика страдащи от много лечими видове рак се самолекуват по рецепти от интернет и буквално загиват. Това обясниха специалисти по време на XIV национална среща с медиите на фондация МОСТ в курорта Албена на тема “Лечение леге артис в условията на здравна реформа”.

“Когато един пациент не получи навреме нужната терапия, защото апаратурата не работи, няма пари за лекарства или го прехвърлят от лекар на лекар, той стига до шарлатаните, харчи пари и пробва всякакви илачи “от джоба на баба” – от екстракти от котешка стъпка или чесън до белина. Дори и някои от тях да оказват общо благотворно влияние върху организма, ракът настъпва. Губят пациентите, лекарите и морала на обществото”, предупреди доц. Маргарита Апостолова от Института по молекулярна биология при БАН.

Съвети от Google и комшии за лечение с чесън, зехтин и керосин докарват до жесток разпад и смърт болни от агресивния рак на устната кухина, би тревога и доц. Павел Станимиров от МБАЛ “Св. Анна”-София. Туморите програсират само за 4-6 месеца, особено ако болният е пушач и пияч. Те са лечими само в ранен стадий, но тъй като приличат на афти, пациентите не бързат да търсят медицинска помощ. А и трудно я намират, тъй като няма доболнична помощ за лицево-челюстна хирургия, операции правят специалисти по уши-нос-гърло и дори коремни хирурзи, а пътят от джипито до точния специалист отнема месеци. Като резултат за 2 г. 16 българи са останали без лица заради огромни кожни тумори. Те косят най-често възрастни полски работници, изложени години наред на слънчева радиация. Явяват се като възелчета на носа и докато са малки, са лечими. Но заради ниската здравна култура и дългото лутане по етажите на здравната система част от пациентите накрая оживяват, но са обезобразени – без очи, носове и устни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете