Арменската църква избира нов архиерей във Варна

Арменската апостолическа православна църква ще избере нов архиерей във Варна. Църковният събор ще се състои на 20 юни в храма “Св. Саркис” и ще е исторически, защото за първи път вярващите ще изберат главата на Арменската църква в България. Преди 5 години архиепископ Дираир Мардикян почина, а след него бе служебно назначен архимандрит Абкар Авакимян.

Трима архимандрити са кандидати за високия пост – Исахак Похосян, Закария Бахумян и Нарег Авагян. По предварително изготвен график те ще се срещат с вярващите в страната и ще представят своите виждания за утвърждаване на Арменската църква.

Самото гласуване ще се извърши от християнската общност чрез демократично излъчени делегати от цялата страна. В деня на вота всеки от кандидатите също ще развие своята концепция за бъдещето на църквата пред делегатите на събора.

Веднага след вота новоизбраният архиерей ще бъде представен на местната и държавната власт, както и на миряните от Арменската православна църква.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.