Обучават наши медици и полицаи на антитероризъм

Втори международен уъркшоп по антитероризъм ще се проведе във Варна от 9 до 12 юни, съобщи почетният консул на Израел в морската столица проф. Красимир Методиев. Опита си за бърза реакция при атентат ще предадат водещи лектори от Израел, САЩ и НАТО на наши медици, военни и полицаи.

Първият форум бе преди година и бе воден от израелски експерти. На него стана ясно, че Варна има добра здравна инфраструктура за реакции при терористични атаки, тъй като разполага с високотехнологична база в МБАЛ “Св. Марина”, клиники по токсикология и термична травма във Военноморска болница и варненския “Пирогов” - МБАЛ “Св. Анна”. Последната поема 95% от спешните случаи в града и региона. Дневно такава помощ получават средно по 200 души в база с 450 легла, 15 операционни и 60 високоспециализирани за спешни реакции медици. Това обясни в края на миналата седмица директорът на болницата д-р Гален Шиваров на израелския вицепосланик Саусан Хасон.

Дипломатката огледа базата на болницата, която може да действа като референтен център за реакции при атентати, крупни аварии и природни бедствия. “Медицинските аспекти в борбата с тероризма за нас са много важни дори и само защото по Черноморието почиват солиден брой израелци”, подчерта Хасон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини