Ас на Русия иска да се бори за България

Медалистът от европейски първенства по свободна борба Адам Батиров е афиширал желание да състезава под флага на България. 30-годишният дагестанец е двукратен шампион на Русия, но кариерата му минава в сянката на неговия брат Мавлет Батиров - два пъти олимпийски и световен първенец.

След серия телефонни разговори по темата от родната федерация са поканили аса от сборная на лагер и съответно преговори у нас.
За България в кат. до 65 кг се състезава живеещият в САЩ талант Борислав Новачков, започнал кариерата си в националния тим с бронзов медал на Евро-2014. Тази година българинът постигна сензационна победа с туш над актуалния №1 в света Рамонов (Русия) на турнир в Истанбул. И едва ли титулярното му място ще бъде поставено под въпрос, а и процедурите по смяна на страна се затегнаха от Международната федерация (UWW).

В ютуб има видеозапис от куриозен момент от схватка, в която без борба реферът вдига ръката за победител и на двамата съперници. Прецедентът е от държавен шампионат на Русия през 2012 г. - финал между братя Мавлет и Адам Батиров. Тогава ръководството на местната централа решава да остави кат. до 60 кг без победител.
Междувременно рекордьорът по титли в българския спорт и президент на федерацията ни по борба Валентин Йорданов е ВИП гост на силен турнир в Сасари на остров Сардиния. Там индийци и канадци доминираха в конкуренцията на 23 страни участнички, а сензационни победи записаха аржентинци. Домакините разнообразиха програмата, като съчетаха вечерните сеанси със сутрешни надпревари по плажна борба.

Двама братя в Русия са победители, без да се борят на финал

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт