Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

НЕК завлича към дъното БЕХ

Над 2,02 млрд. лева заеми е отпуснал Българският енергиен холдинг (БЕХ) на своите практически неплатежоспособни дъщерни дружества и “Топлофикация София”. Най-голям е дългът на НЕК – над 1 млрд. лева.

Това показва отчетът на компанията към края на първото тримесечие на 2015 г. Според документа дълговете на дъщерните компании само за година не само не са намалели, но са се увеличили с 20 млн. лв.

Отделно от това холдингът има да връща остатъка от облигационната емисия, която изтегли през м.г., в размер на 973,2 млн. лв., а до края на месеца ще изтегли нов заем от 1 млрд. лв.

Парите отново, както и тези от облигационната емисия, ще бъдат насочени към НЕК, която не може да покрива изцяло текущите си задължения и в която има дупка от близо 4 млрд. лева. Първи затъването на БЕХ забеляза кредитната агенция ФИЧ, която вече намали рейтинга на холдинга заради НЕК.

Затруднени с плащанията са и други дъщерни дружества на БЕХ – „Булгаргаз“, ТЕЦ „Марица изток 2“, „Мини Марица-изток“ и „Булгартел“, показват отчетите им за първите три месеца на годината. Общо вземанията на холдинга от дъщерните му дружества са 1,484 млрд. лева. Над 1 млрд. лева са само дълговете на НЕК. Именно с тях във финансовия отчет БЕХ покрива облигационната си емисия.

Общинската „Топлофикация София“ от своя страна дължи на БЕХ 403,1 млн. лева. Парите бяха изкупени като дълг от дъщерното дружество на холдинга „Булгаргаз“ през 2014 г.

Освен заеми БЕХ има да прибира от част от свързаните си дружества и неплатен дивидент в размер на 127,1 млн. лева. Има и 14,7 млн. лв., останали във фалиралата КТБ.
Лихвата по отпусканите от БЕХ кредити през първото тримесечие на годината възлиза на 4,49%, пише още в отчета на компанията.

През първото тримесечие на годината холдингът е инвестирал 350 млн. лева в изграждането на енергийна борса. Тя ще бъде собственост на дъщерно дружество на холдинга.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете