Екзотични риби, птици и алкохол без бандерол откриха митничари в украински автобус

БАБХ извърши 198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци

Пожар в столичния квартал „Надежда 3“, мъж пострада

АПИ проверява поставянето на нови мантинели на пътя Своге-София

Миню Стайков свалил 10 кг в ареста Спецсъдът назначи експертиза за здравословното състояние на алкохолния бос

Американски промоутър присвоил 750 000 долара, предвидени за благотворителен концерт у нас, и купил къща на бившата си жена

Изпращаме утре втората група от 27-та ни антарктическа експедиция В рамките й ще бъдат реализирани шест проекта, специално финансирани от МОН

МВФ предупреди за опасност от нов имотен балон в Испания

Сделките с жилища нараснаха с 8-10% За лукс с гледка към вълните цената е двойна

Грешка в софтуера отворила данните на 52,5 милиона потребители на „Гугъл плюс“

България е 7-ма в ЕС по поскъпване на имотите Цените са нараснали със 7,5% през второто тримесечие

Баба от монтанско село дала 33 000 лева за разваляне на магия

Тони Николов: Макрон внесе разделение между протестиращите

Клошари подпалиха къща в Търново, огънят обхванал още две сгради Майка и двете и дъщери останаха без покрив заради огнената стихия

Влак дерайлира между гарите Реброво и Своге (СНИМКИ) Превозват 100 пътници с автобуси до Своге

НЕК завлича към дъното БЕХ

Над 2,02 млрд. лева заеми е отпуснал Българският енергиен холдинг (БЕХ) на своите практически неплатежоспособни дъщерни дружества и “Топлофикация София”. Най-голям е дългът на НЕК – над 1 млрд. лева.

Това показва отчетът на компанията към края на първото тримесечие на 2015 г. Според документа дълговете на дъщерните компании само за година не само не са намалели, но са се увеличили с 20 млн. лв.

Отделно от това холдингът има да връща остатъка от облигационната емисия, която изтегли през м.г., в размер на 973,2 млн. лв., а до края на месеца ще изтегли нов заем от 1 млрд. лв.

Парите отново, както и тези от облигационната емисия, ще бъдат насочени към НЕК, която не може да покрива изцяло текущите си задължения и в която има дупка от близо 4 млрд. лева. Първи затъването на БЕХ забеляза кредитната агенция ФИЧ, която вече намали рейтинга на холдинга заради НЕК.

Затруднени с плащанията са и други дъщерни дружества на БЕХ – „Булгаргаз“, ТЕЦ „Марица изток 2“, „Мини Марица-изток“ и „Булгартел“, показват отчетите им за първите три месеца на годината. Общо вземанията на холдинга от дъщерните му дружества са 1,484 млрд. лева. Над 1 млрд. лева са само дълговете на НЕК. Именно с тях във финансовия отчет БЕХ покрива облигационната си емисия.

Общинската „Топлофикация София“ от своя страна дължи на БЕХ 403,1 млн. лева. Парите бяха изкупени като дълг от дъщерното дружество на холдинга „Булгаргаз“ през 2014 г.

Освен заеми БЕХ има да прибира от част от свързаните си дружества и неплатен дивидент в размер на 127,1 млн. лева. Има и 14,7 млн. лв., останали във фалиралата КТБ.
Лихвата по отпусканите от БЕХ кредити през първото тримесечие на годината възлиза на 4,49%, пише още в отчета на компанията.

През първото тримесечие на годината холдингът е инвестирал 350 млн. лева в изграждането на енергийна борса. Тя ще бъде собственост на дъщерно дружество на холдинга.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.