Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Възрастни съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

3,7 млрд. лева държат инвестиционните фондове Местните управляват 1,34 млрд. лева

НЕК завлича към дъното БЕХ

Над 2,02 млрд. лева заеми е отпуснал Българският енергиен холдинг (БЕХ) на своите практически неплатежоспособни дъщерни дружества и “Топлофикация София”. Най-голям е дългът на НЕК – над 1 млрд. лева.

Това показва отчетът на компанията към края на първото тримесечие на 2015 г. Според документа дълговете на дъщерните компании само за година не само не са намалели, но са се увеличили с 20 млн. лв.

Отделно от това холдингът има да връща остатъка от облигационната емисия, която изтегли през м.г., в размер на 973,2 млн. лв., а до края на месеца ще изтегли нов заем от 1 млрд. лв.

Парите отново, както и тези от облигационната емисия, ще бъдат насочени към НЕК, която не може да покрива изцяло текущите си задължения и в която има дупка от близо 4 млрд. лева. Първи затъването на БЕХ забеляза кредитната агенция ФИЧ, която вече намали рейтинга на холдинга заради НЕК.

Затруднени с плащанията са и други дъщерни дружества на БЕХ – „Булгаргаз“, ТЕЦ „Марица изток 2“, „Мини Марица-изток“ и „Булгартел“, показват отчетите им за първите три месеца на годината. Общо вземанията на холдинга от дъщерните му дружества са 1,484 млрд. лева. Над 1 млрд. лева са само дълговете на НЕК. Именно с тях във финансовия отчет БЕХ покрива облигационната си емисия.

Общинската „Топлофикация София“ от своя страна дължи на БЕХ 403,1 млн. лева. Парите бяха изкупени като дълг от дъщерното дружество на холдинга „Булгаргаз“ през 2014 г.

Освен заеми БЕХ има да прибира от част от свързаните си дружества и неплатен дивидент в размер на 127,1 млн. лева. Има и 14,7 млн. лв., останали във фалиралата КТБ.
Лихвата по отпусканите от БЕХ кредити през първото тримесечие на годината възлиза на 4,49%, пише още в отчета на компанията.

През първото тримесечие на годината холдингът е инвестирал 350 млн. лева в изграждането на енергийна борса. Тя ще бъде собственост на дъщерно дружество на холдинга.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.