Депутати готвят ограничения за кошерите в населените места

За над 10 пчелни семейства в двора трябва писменото съгласие на всички съседи

Пчеларите излизат на протест на 10 юни пред Народното събрание

Само до 10 пчелни семейства могат да се настаняват в един урегулиран поземлен имот. Такова ограничение искат да поставят депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ. Предложението им е внесено в парламента под формата на поправка в Закона за пчеларството.

"Настаняване на повече от 10 пчелни семейства се допуска само след писмено съгласие на всички собственици на съседни имоти”, е записано в проекта за промяна. Негови автори са депутатите Румен Христов, Румен Желев, Валентин Василев и още 7 техни колеги от трите партии.

“Наясно сме, че отглеждането на пчели е средство за осигуряване на доходи за лицата, занимаващи се с пчеларство, но от друга страна, то създава неудобство за собствениците на съседните имоти, включително и възможността за причиняване на имуществени и неимуществени вреди”, пишат в мотивите си вносителите. Те не са посочили в прав текст какво могат да причинят пчелите на съседите.

Готвеното ограничение за свободна стопанска дейност, каквото няма в нито един друг земеделски бранш, разгневи вчера пчеларите. От Съюза на българските пчелари заявиха, че свикват общонационален протест за 10 юни. Фермерите ще изкажат недоволството си от 13 до 15 ч пред Народното събрание в София.

"Ще трябва да се изнесат кошерите от дворовете и да се поставят на места, където няма никаква сигурност. Защото едва ли всички съседи ще подпишат", коментира Даниела Челебиева, председател на шуменската организация на съюза. Тя припомни, че преди време общинският съвет в Никола Козлево въведе ограничение за броя на пчелните семейства в населените места на общината, но съдът отмени решението.

ПРОИЗВОДСТВО

10 065 тона пчелен мед са произведени у нас през 2013 г., показва статистиката на Министерството на земеделието.

Производството се увеличава с 9,6% в сравнение с 2012 г.

Броят на пчелните семейства нараства с 2,4% през 2013 г. спрямо предходната година и достига 541 564 броя.

По различни причини са загинали близо 54 000 пчелни семейства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес