Тереза Мей се изправя пред вот на недоверие днес

Слънчево и ясно време днес

На 16 януари 2019 да почерпят

Юнкер: Призовавам Великобритания да изясни намеренията си възможно най-скоро Кой ще има куража да каже какво е единственото позитивно решение, попита Туск

Британският парламент отхвърли сделката за Брекзит Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин поиска вот на недоверие към правителството

Албанският език вече е втори официален в Македония

Мей призова депутатите да гласуват „за“ сделката за Брекзит

Цистерна със сярна киселина се обърна на околовръстния път във Видин Превозното средство е изправено, мястото - обезопасено

Сомалийските радикални ислямисти поеха отговорност за атаката в Найроби

Всеки трети пенсионер e в риск от бедност

Тръмп искал да вади САЩ от НАТО Вашингтон осигурява над една пета от бюджета на пакта

Буферната зона по границата със Сирия ще бъде под турски контрол, заяви говорителят на Ердоган

Силен вятър ни очаква утре

Пазаруваме по-често на кредит

Грипът захапа половин България Епидемията обхваща цялата страна в края на януари

Депутати готвят ограничения за кошерите в населените места

За над 10 пчелни семейства в двора трябва писменото съгласие на всички съседи

Пчеларите излизат на протест на 10 юни пред Народното събрание

Само до 10 пчелни семейства могат да се настаняват в един урегулиран поземлен имот. Такова ограничение искат да поставят депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ. Предложението им е внесено в парламента под формата на поправка в Закона за пчеларството.

„Настаняване на повече от 10 пчелни семейства се допуска само след писмено съгласие на всички собственици на съседни имоти”, е записано в проекта за промяна. Негови автори са депутатите Румен Христов, Румен Желев, Валентин Василев и още 7 техни колеги от трите партии.

“Наясно сме, че отглеждането на пчели е средство за осигуряване на доходи за лицата, занимаващи се с пчеларство, но от друга страна, то създава неудобство за собствениците на съседните имоти, включително и възможността за причиняване на имуществени и неимуществени вреди”, пишат в мотивите си вносителите. Те не са посочили в прав текст какво могат да причинят пчелите на съседите.

Готвеното ограничение за свободна стопанска дейност, каквото няма в нито един друг земеделски бранш, разгневи вчера пчеларите. От Съюза на българските пчелари заявиха, че свикват общонационален протест за 10 юни. Фермерите ще изкажат недоволството си от 13 до 15 ч пред Народното събрание в София.

„Ще трябва да се изнесат кошерите от дворовете и да се поставят на места, където няма никаква сигурност. Защото едва ли всички съседи ще подпишат“, коментира Даниела Челебиева, председател на шуменската организация на съюза. Тя припомни, че преди време общинският съвет в Никола Козлево въведе ограничение за броя на пчелните семейства в населените места на общината, но съдът отмени решението.

ПРОИЗВОДСТВО

10 065 тона пчелен мед са произведени у нас през 2013 г., показва статистиката на Министерството на земеделието.

Производството се увеличава с 9,6% в сравнение с 2012 г.

Броят на пчелните семейства нараства с 2,4% през 2013 г. спрямо предходната година и достига 541 564 броя.

По различни причини са загинали близо 54 000 пчелни семейства.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.