В Гърмен не се отказаха от национален протестен митинг, въпреки мерките на държавата

На 2 юни изтича ултиматумът, който протестиращите българи от Гърмен дадоха на държавата да разруши незаконните къщи в ромското гето в кв. Кремиковци. Поводът стана битов инцидент на 23 май, когато няколко българи правят забележка на подпийнали роми да намалят музиката. В отговор пристигнаха над 200 роми, въоръжени с брадви, тояги и ножово и се стигна до физически сблъсъци.

Гърменци кипнаха и излязоха по улиците. Заявиха, че няма да търпят вече набезите на ромите, разправиите им, беззаконията им. Обърнаха се към институциите в държавата и дадоха ултиматум да спрат с двойните стандарти като начин на работа. В резултат на исканията им в общината дойде два пъти министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която създаде оперативен щаб за действие.

В следствие на мерките до момента пет постройки в ромското гето са в процес на доброволно разрушаване от ромите. А общината стартира процедура за обявяване на търг за продажба на земята под къщите в гетото на цена от 1,20 кв.м. Това обаче автоматично не ги прави собственици на постройките, те остават незаконни, казаха експертите.

Над 300 роми сами се изселиха.

Въпреки това протестиращите не отмениха насрочения протестен митинг. Те не вярват, че всичко ще се оправи. Затова и организаторите призоваха хората от цялата страна, които искат и могат да отидат и да ги подкрепят.

Очаква се пристигането на футболни агитки и рокери, както и представители на патриотични организации. В Гърмен гъмжи от полиция и жандармерия, които ще бдят за реда, за да не се допуснат провокации.


Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини