Медицинският одит: Лекарски пропуски причинили смъртта на новороденото в Тетевен

Пропуски на лекарския екип са довели до смъртта на новородено в болницата в Тетевен. Медицинският екип е неглижирал състоянието на плода и е допуснал пропуски при воденето на раждането на пациентката.

Това е констатирала Изпълнителната агенция медицински одит при извършени проверки в болницата заради смъртта на бебе при раждане по време на дежурство на д-р Нина Байчева, съобщи bTV.

Проверяващите са установили, че дежурният лекар е преценила неправилно възможностите за вагинално раждане и прилагането на висок форцепс, който се оказал неуспешен. Така е пропусната възможността да се извърши цезарово сечение, което дава по-добра прогноза за плода.

Поведението на водещия раждането лекар е неправилно още от приемането на родилката, се посочва в одита. Наблюдението на хода на раждането е непълно и формално.

Приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода, смятат одиторите.

Медицинският екип е неглижирал състоянието на плода и е допуснал пропуски.

Междувременно здравният министър д-р Петър Москов се срещна с и.д. и.д. кмета на Тетевен Десислав Цветанов и директора на общинската болница д-р Невена Ганева.

Ако общинският съвет и ръководството на болницата не успеят да привлекат нови специалисти на мястото на напусналите след инцидента от миналата седмица акушер-гинеколози и да върнат доверието на обществото, Министерство на здравеопазването ще бъде принудено да отнеме разрешителното на родилното отделение, предупреди министърът.

От понеделник временно е прекратена дейността на отделението до осигуряването на акушер-гинеколози.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини