В Гърмен подновиха протестите, жандармерията остава

В Гърмен подновиха протестите срещу ромите , а протестиращите отново започнаха обратно броене. Те дадоха ултиматум на държавата до 18 юли да започне събарянето на незаконните постройки в ромското гето и да се изселят нелегално пребиваващите роми. Те са против провеждането на търгове и продажбата на земята по 1,20 лв. за кв/м.

Още в четвъртък вечерта стотина души се събраха на площада и проведоха мирно шествие до ромската махала, която още се охранява от жандармерия.

Инициативният комитет е пуснал уведомително писмо до общината, че всяка вечер от 19,30 до 21 часа ще провеждат подобно шествие до разрешаването на проблема.

"Нямаме намерение да нагнетяваме напрежението, но искаме да не си мислят институциите, че всичко е забравено, ние сме тук и чакаме конкретни действия", каза председателят на инициативния комитет Иван Кременлиев, който е бивш полицай и беше най-много пострадал от мелето с ромите на 24 май. Той опитал да защити в боя сина, но получил множество удари с тояга в главата. Сега има осем шева на челото.

Кременлиев разказа, че в сряда към 16 ч служителка в местното Бюро по труда е била заплашвана със саморазправа от две циганки. Мургавите жени дошли с нередовни документи, но номерът им не минал. Това ги вбесило и започнали вербална атака срещу служителката. "Жената се е уплашила доста, но не са й посегнали. По-късно е подала жалба в полицията", разказа Кременлиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини