Гюргево помага за моста на Колю Фичето край Бяла

Окръжният исторически музей в румънския град Гюргево може да помогне да се реставрира мостът на Колю Фичето край град Бяла, Русенско. Това съобщиха от кметската управа. Общината е водещ партньор по проект от програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Румъния - България за развитието на природни, културни и исторически атракции.

Условията изискват да се сключи споразумение с партньора за проекта и се осигури 2% съфинансиране. Около моста ще се изгради и прилежаща инфраструктура. С част от парите ще се обнови и местният исторически музей.

Мостът на Колю Фичето е общинска публична собственост. Устоите му са здрави, но когато река Янтра замръзне през зимата, се разрушават облицовката и уникалната скулптурна украса. Местни специалисти от години настояват Националният институт за недвижимото културно наследство да започне неотложни спасителни и консервационно-реставрационни работи.

Архитектурният шедьовър е включен в програмата на МК още преди 2 г. За необходимите тогава 5 млн.лв. се кандидатства по програма "Калейдоскоп" на ЮНЕСКО. Пари обаче не се намират и МК препоръчва на общината да търси средства от фонд "13 века България" и местния бюджет. Пряко сили местната управа е успяла да направи нощно осветление на моста.

Справка

Мостът е построен през 1865/68 г. от самоукия майстор Кольо Фичето по поръчка на валията на Дунавския вилает Мидхат паша. Намира се в западната част на град Бяла и е известен като стария мост. Съоръжението се експлоатира интензивно до януари 1954 г., когато е построен новият мост. От 10.04.2000 г. мостът е архитектурно-строителен и художествен паметник с национално значение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони