В обектива: Гъби вълшебници

5,30 ч в прекрасна лятна утрин. Представете си, че сте насред красива гора, потънала в тишина. Намирате се в онази зона между действителността и съня. Казвам се Слава и съм фотограф. Гъбите са другата ми любов. Вячеслав Мишченко е един от стотиците фенове на тези странни земни обитатели - гъбите. Сайтът boredpanda е събрал 300 макрофотографии на различни автори. Предлагаме ви част от снимките с кратки разяснения.

1. Поредицата започва с Laccaria amethystina или Лилавка. Известна е и като „Аметистова гъба" и „Хамелеонова гъба". Въпреки своя ярък вид, не е отровна. Без особена миризма или вкус.

2. Набръчканото нещо до нея е Смръчкула (Смръчка, Пумпалка) с латинското име Morchella esculenta. Тя е ядлива и расте в светлите широколистни и смесени гори, по ливади, паркове и градини през пролетта от април до май.

3. Гъбата дяволски зъб (Hydnellum peckii) изглежда кърваво отровна, но не се яде просто защото е ужасно горчива.

4. Смърдяща кошничка или Червена решетка са двете имена на Clathrus ruber. Вътрешността й е покрита с лепкава, кафеникава, зловонна течност. Може да се види край Варна или в Родопите. Видът е защитен.

5. Coprinus comatus е известна у нас като Порцеланова копринка, Чернилка, Мастиленка и Воловарка. С узряването откъм ръба шапката постепенно се разлага и от нея капе мастиленокафява гнусна течност. Преди да е започнало разлагането, тя е крехка и ароматна на вкус.

6. Яркооранжевите гъби Favolaschia calocera растат в Мадагаскар, Нова Зеландия, Тайланд, Китай, Кения, Италия, Австралия, на Хаваите и т.н.

7. Забулената дама (Phallus indusiatus) я знаят гъбарите в Южна Азия, Африка, Австралия и Китай, понеже е доста вкусна. Шапчицата й е покрита с зелено-кафява слуз, която привлича насекомите.

8. Прозрачното видение под текста е Порцеланова припънка или Порцеланка. Красотата й се дължи на това, че е покрита с дебел слой прозрачна слуз, която трябва хубаво да се измие, преди да се яде гъбата. Месото й е тънко, без особен вкус или мирис. Може да се намери в буковите гори.

9. Panus fasciatus, по прякор "Косматият тромпет". Нищо чудно, че не сте срещали тази извънземна гъба - тя расте в Австралия.

10. Geastrum minimum също не вирее у нас - въди се в Северна Америка и Европа. Наричат я "Земна звезда" и достига до 3 см в диаметър. Доста е горчива, но не е отровна.

11. Синьото нагънато нещо е Leratiomyces sp. Също може да бъде открита и заснета в Австралия.

12. Гъбата с “изпотеното” пънче е Rhodotus palmatus, на български известна като Набръчкана прасковка. Тя е много рядка и не става за ядене. Среща се в източната част на Северна Америка, Северна Африка, Европа и Азия. В Европа е внесена в Червената книга.

13. Това е опасната за мухите Aseroe rubra. Среща се в тропически и субтропически райони. По ръба на чашката си има вонлива лепкава течност, за която полепват клетите насекоми.

14. Сладката червена жабка е приседнала в Червено-кафява чашка. Има я и у нас и е в Червената книга.

15. Нежните създания горе вляво са Marasmius haematocephalus. Може да ги заснемете в Боливия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл