Шефът на ловешката лекарска колегия хвърли оставка след смъртта на бебето в Тетевен

Председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Ловеч д-р Радослав Иванов подаде оставка заради случая с починалото бебе в Тетевен, съобщава БНР. Причината за оставката му е вчерашното решение на Етичната комисия към колегията, че водилата раждането д-р Нина Байчева не е действала злонамерено и не е нарушила професионалната етика.

Д-р Иванов смята, че като председател трябва да поеме отговорност и за това подава молбата си за оставка. "След като никой друг не я поема, аз искам да я поема, тъй като смятам, мое лично убеждение е, че има нарушения и тези взаимоотношения, които демонстрира докторката, която е водила раждането, противоречат на доста точки от Кодекса по професионална етика и би трябвало да има и наказания“, обяснява д-р Радослав Иванов.

Новороденото момиченце на родилката Наташа Габровска почина в плевенската болница на 24 април - два дни след раждането в Тетевен. Причината за смъртта е тежка асфиксия при раждането, придружена с родови травми и кръвоизлив, които довели до полиорганна недостатъчност, шок и неонатална кома.

В доклада на агенция „Медицински одит“ по случая се казва, че са открити серия от тежки нарушения. Според одиторите, поведението на д-р Нина Байчева е било неправилно още с постъпването на бременната в отделението. Наблюдението в хода на раждането е непълно и формално, а приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода.

"Ловешката лекарска колегия не намира основание да накаже доктор Нина Байчева заради починалото новородено", каза д-р Иванов. По думите му, на заседанието не е обсъждан въпросът за евентуалното отнемане на лекарските права на гинеколожката.

Председателят на Централната етична комисия на БЛС д-р Петко Загорчев коментира, че комисията не може да отнема лекарски права, дори при констатирано нарушение.

"За съжаление съгласно закона не са дадени никакви правомощия на Централната етична комисия, освен да се произнесе по казуса", обясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини