"Златен грифон" за археолог от Търново

Проф.Хитко Вачев от Регионалния исторически музей /РИМ/ във Велико Търново е удостоен с наградата "Златен грифон" от Министерството на културата за археологически постижения през 2014 г. Отличието му е било връчено от заместник-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова по време на 54-та Национална археологическа конференция в Гоце Делчев.Призът на ведомството се връчва за пети път.

Проф.Хитко Вачев е награден с грамота и плакет реплика на елемент от диадемата от Преславското съкровище, за откриването на вероятния католикон /б.а.главна църква/ на един от средновековните Богородичните манастири в подножието на крепостта Царевец в старата столица. Именитият проучвател откри един от Богородичните манастири, съществували в средновековната столица Търновград, миналата есен при разкопки на изток под Балдуиновата кула в местността известна като Френкхисар. При разкопките на главната църква историкът разкри гробници на представители на висшата аристокрация, духовници и ктитори на манастира, златни накити, надписи. Излязоха над 4000 фрагмента от стенописи и 700 елемента от уникална мозаечна патронна икона на Света Богородица. Находките датират манастира от XIII-XIV век.

"Археологическите разкопки на обекта ще продължат и тази година. През септември проф. Вачев и екипът му предвиждат да проучат обема на църквата, некропола в западна посока и трапезария на древната света обител, за която се предполага, че е на север от църквата", уточниха от РИМ.

От музея допълниха, че въпреки силно намалената държавна субсидия за археология, проектът за проучване на Богородичния манастир е спечелил финансиране в размер на 12 000 лв. "Средствата обаче са недостатъчни и затова ще се търсят спонсори за разкриването на този уникален духовен комплекс, строен по времето на цар Иван Асен II", категорични са от културната институция в болярския град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони