България и Гърция подписват за газопровода на 2 юли

Споразумението за изграждане на газопровода между Гърция и България ще бъде подписано в началото на юли, заяви пред РИА Новости министърът на реиндустриализацията, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис, съобщи БГНЕС.

Интерконекторната връзка между Гърция и България ще свърже газопреносните системи на двете страни. Тя е част от "Вертикалния газов коридор", който ще свърже Гърция, България и Румъния. Сред възможните дати за подписване на споразумението се сочеше 12 юни.

"Планираме да подпишем споразумение в началото на юли", каза Лафазанис. Според него е възможно това да стане на 2 юли.

"Вертикалният газов коридор" е нов маршрут за природен газ, който обединява националните мрежи на трите страни чрез свързващи тръбопроводи. В случай на реализиране на проекта, газът ще се предоставя от Гърция - към България и Румъния, а след това е възможно и в други страни от Централна и Източна Европа.

Смята се, че обемът от 5,3 милиарда кубически метра природен газ годишно ще идва от различни източници, а именно от станцията за втечнен природен газ в Реветуса, от Трансадриатическия газопровод TAP, който ще мине през Северна Гърция, и от плаваща станция за регазификация на втечнен газ в Северна Гърция.

По-рано заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че инициативата на трите страни отговаря на стратегията на ЕС за диверсификация на енергийните източници и трасетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес